Het nieuwe collegejaar begint binnenkort. En dat betekent traditiegetrouw de ontgroeningen van studentenverenigingen. Potentieel nieuwe leden laten zich een bepaalde periode ‘ontgroenen’, een beproevingsritueel, om lid te kunnen worden van een studentenvereniging. 

En dit kan er soms heftig aan toe gaan. Dat is te zien op een filmpje van de website Dumpert, waar nu ophef om is ontstaan:

De jongeren in de video moeten geblinddoekt zingen, halfnaakt voetballen en worden ondertussen vernederd door leden van de studentenverenigingen. Er wordt geschokt gereageerd op de beelden:

Het doel van dit soort ontgroeningen? Het creëren van een groepsgevoel. Door met een groep een vernederende ontgroening te doorstaan zou een onderlinge, sterke band moeten ontstaan. 

De authenticiteit van deze beelden is echter nog niet vastgesteld. Het is niet duidelijk om wie het gaat, om welke vereniging en wanneer de beelden gemaakt zijn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.