Coronacrisis of niet - je vindt eindelijk een vacature voor jouw droomfunctie. Je schrijft een brief en: je mag op gesprek. Maar dan wel op afstand. Paniek! Hoe kom je goed over in een videogesprek met je toekomstige werkgever?

Waar sommige bedrijven nu helemaal geen nieuwe mensen aannemen, lopen bij andere de sollicitatieprocedures wel door. Vaak worden gesprekken dan op afstand van elkaar gevoerd, en dat maakt het net even wat anders. 'Pitch Queen' Nathalie Mangelaars en video-expert Stefan Hollegien geven tips en tricks.

De 5 tools in het gesprek

Volgens coach en 'Pitch Queen' Nathalie Mangelaars zijn er 5 belangrijke tools in een gesprek, waarmee je kunt spelen. "Je hebt je woorden, je stem, je lichaamstaal, oogcontact en je publiek. Bij een online gesprek heb je natuurlijk nog je woorden, maar bijvoorbeeld oogcontact maken of elkaars lichaamstaal lezen is al veel moeilijker", vertelt Mangelaars.

En juist op het missen van die non-verbale communicatie, moet je volgens Mangelaars inspelen. "We zijn ons er niet van bewust, maar met die non-verbale communicatie creëren we onbewust een beeld van iemand. Als je dit weet, kun je dus wat extra's doen."

De camera inkijken en sneller to the point

"Realiseer je dat je het praatje dat je maakt als je wordt opgehaald en het gesprekje over hoe je je koffie drinkt, mist. Je wordt in een videocall eigenlijk meteen het bedrijf ingegooid. Doe daar zelf iets aan door bijvoorbeeld op een leuke manier te vragen hoe het bedrijf eruitziet, omdat je dat nu niet goed kunt zien", tipt de 'Pitch Queen'. "En om toch oogcontact met iemand te maken, is het verstandig om in het gesprek een aantal keer echt de camera in te kijken. Dan maak je echt contact."

Om zoveel mogelijk lichaamstaal te laten zien, is het belangrijk dat je je handen laat zien op beeld. "Zo haal je er het meeste uit. Zorg dat je tot op borsthoogte te zien bent." En waar je stem en woorden misschien nog hetzelfde zijn als in een sollicitatiegesprek in real life, moet je er in een videocall volgens Mangelaars echt een schepje bovenop doen: "Energie en passie zijn belangrijker dan ooit. En benadruk dingen die je belangrijk vindt extra met je stem."

Videobellen
Bron: ANP
Half in beeld te zien zijn, is geen goed idee

Camera, licht, geluid, actie!

Je weet nu hoe je goed moet overkomen op beeld, maar hoe film je jezelf zodat het voor de ander prettig is om naar te kijken? Videomarketingstrateeg Stefan Hollegien, van het bedrijf Fideo helpt je een handje op weg. Voer het gesprek via een laptop, in plaats van een telefoon, tipt Hollegien. "Via je laptop kun je bijvoorbeeld het scherm delen om je cv toe te lichten. Gebruik je toch je telefoon? Let er dan op dat die op 'stil' staat en zet push notificaties uit."

Om je goed verstaanbaar te maken, raadt Hollegien aan om een koptelefoon of oordopjes te gebruiken. "Dat geluid is vaak beter dan het geluid van je laptop." En wil je er niet uitzien als een silhouet? "Doe je gordijnen open en zorg ervoor dat je niet met je rug naar een raam zit. In de meeste gevallen is met je neus naar het raam het beste, tenzij je daardoor met je ogen gaat knijpen door de zon."

Lees ook

Maak je een statement of ga je voor veilig?

Volgens Hollegien van Fideo kun je met je achtergrond twee kanten op. "Een witte muur is een veilige keuze. Misschien een beetje saai en onpersoonlijk, maar zo zorg je er wel voor dat je nieuwe werkgever volledig gefocust is op jou", zegt hij.

Een spannender alternatief is een aangeklede achtergrond met een boodschap. "Dan laat je meer van jezelf en je persoonlijkheid zien. Dingen die jij belangrijk vindt, maar bijvoorbeeld ook je kennis en kunde door het subtiel plaatsen van een aantal boeken en tijdschriften", tipt Hollegien. "Welke achtergrond je ook kiest, zorg ervoor dat er geen bewegende dingen te zien zijn. Denk bijvoorbeeld aan een huisgenoot of huisdier."

In deze video van Fideo meer tips over jezelf filmen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.