Door lozingen van de chemische Teflonfabriek Chemours zou er gif in het drinkwater zitten op diverse plaatsen in Zuid Holland. De overheid wil daarom dat chemiebedrijf Chemours stopt met het dumpen van dat gif in rivier de Merwede.  

Chemours loost het gif in rivier de Merwede waarna het in het oppervlaktewater terecht komt. Uit stukken, die in handen zijn van het Algemeen Dagblad, bijkt dat de chemische stof al op diverse plaatsen ín het leidingwater is aangetroffen. En daar maken veel mensen zich vandaag zorgen over.

En ze zijn niet de enigen. Drinkwaterbedrijf Oasen, dat 750.000 mensen in Zuid-Holland van drinkwater voorziet, heeft het over een wezenlijke dreiging. En Rijkswaterstaat stelt dat ‘de kwaliteit van het drinkwater in het geding’ is.

Volgens het AD zijn ze geïrriteerd en vinden ze dat ze door de media-aandacht onder een vergrootglas liggen. En eerder zei de directeur van Chemours al dat GenX helemaal niet gevaarlijk is.

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf onder vuur ligt. Chemours is in feite de opvolger van Dupont. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor enkele schandalen de afgelopen tijd, EenVandaag besteedde hier regelmatig aandacht aan. De provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat én het drinkwaterbedrijf willen dat de maximaal toegestane lozing van 6400 kilo, wordt teruggebracht naar 2000 kilo, om het daarna helemaal te stoppen. Maar of dit ook gaat gebeuren is nog onduidelijk, Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid Holland moeten daar binnenkort een besluit over nemen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.