Op welke verhalen die EenVandaag in 2016 maakte is adjunct hoofdredacteur Peter Kwee trots, en waarom? Een topdrie van zijn hand.

Het was een roerig jaar met de gruwelijke aanslagen in Frankrijk, België en Duitsland, de verkiezingen in de VS, de Brexit en het Oekraïnereferendum in eigen land. De boze burger zou een opmars maken. Dankzij ons Opiniepanel, dat inmiddels meer dan 60.000 leden telt, peilen we wekelijks de mening van ‘het volk’. 

Iedereen is vertegenwoordigd van rijk tot arm, jong tot oud, links tot rechts en gelovig tot ongelovig. Of je nou voor of tegen Europa bent, voor of tegen zwarte piet, je mening wordt gehoord. De kritiek dat de Publieke Omroep de voeling met de maatschappij kwijt is, kan onmogelijk op EenVandaag slaan. 

Humanitas

Onze serie over de verzorgingshuizen van Humanitas is voor mij een mooi voorbeeld van de stelling dat wij midden in de maatschappij staan. Een verzorgingshuis dat op de zwarte lijst staat, maar waar ondertussen wel 24 uur per dag keihard gewerkt wordt door toegewijd personeel om de bewoners zo goed mogelijk te verzorgen.

Dat het personeel niet precies aan alle opleidingseisen voldoet en niet alle protocollen exact worden gevolgd doet daar niets aan af.

  • We maakten ook twee longreads over Humanitas, die vind je hier.

Dupont

Ook onze onthullingen over de giftige stoffen waar omwonenden van de chemische fabriek van DuPont in Dordrecht (lees en kijk er hier alles over) aan worden blootgesteld, zijn me bijgebleven. Wij waren de eersten die dit probleem onder de aandacht brachten en alle aandacht heeft er uiteindelijk toe geleid dat de fabriek tijdelijk gesloten werd en onder verscherpt toezicht staat.

New Orleans

Tot slot wil ik ook stilstaan bij de verkiezingen in de Verenigde Staten. Onze verslaggever Tom van ’t Einde verbleef meer dan een maand in New Orleans, waar hij met een kleine camera en telefoonreportages maakte van ‘gewone’ Amerikanen en bijna dagelijks live verslag deed van de laatste ontwikkelingen.

  • Kijk hier voor een overzicht van de verhalen.

We zagen Trumpstemmers en aanhangers van Hillary Clinton en de apotheose met de voor velen onverwachte verkiezing van Trump.

Kijk hier wat de kiezers verwachten van vier jaar Trump: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.