Bloedonderzoek onder omwonenden van Dupont/Chemours bevestigt dat zij langdurig zijn blootgesteld aan de giftige stof PFOA. Dat meldt het RIVM in een rapport.  De blootstelling aan perfluoroctaanzuur (PFOA) in het verleden heeft mogelijk effect op de gezondheid van omwonenden DuPont/Chemours. 

Omwonenden maken zich al jaren zorgen over de giftige stoffen die worden uitgestoten door Dupont/Chemours. Zo ook  bewoner Hans van der Slot, hij woont al jaren in de Merwedepolder. Een wijk dichtij de chemische fabriek. Hij is een van de 500 bewoners van het gebied die meedoet aan een claim die ingediend gaat worden tegen de fabriek.

Zij claimen 50 miljoen euro als compensatie voor de jarenlange blootstelling aan giftige stoffen. Dat bedrag dient ter vergoeding van gezondheidsschade, immateriële schade en de waardedaling van huizen in de omgeving.

Raadslid Timo Pauw van Pro Sliedrecht wacht al maanden druk op het onderzoek van het RIVM. ‘Nu het binnen is kunnen we verder kijken, ging Dupont over de schreef? Wat kunnen we er als politiek aan doen.?’

De omwonenden zijn niet de enigen die een zaak aanspannen tegen Dupont. Woensdag werd bekend dat ook waterbedrijf Oasen een claim tegen het bedrijf is gestart vanwege het vervuilen van het leiding- en oppervlaktewater. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.