Oud-topman van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Joris Demmink, moet vandaag zelf getuigen over kindermisbruik waarvan hij wordt beschuldigd. De rechtbank in Amsterdam neemt het getuigenverhoor onder ede af, op verzoek van een van zijn vermeende slachtoffers.

Het gaat om een oud-jongensprostitué. Die verklaarde in 2014 zelf onder ede dat hij eind jaren tachtig toen hij vijftien jaar was, Demmink als klant heeft gehad. De getuigenis die bij de rechtbank in Amsterdam wordt afgelegd, kan eventueel later worden gebruikt voor een aangifte tegen Demmink.

Het Openbaar Ministerie meldde vorige week dat een strafrechtelijk onderzoek naar Demmink inmiddels is afgerond. Het werk van de rijksrecherche richtte zich op zijn mogelijke betrokkenheid halverwege de jaren negentig bij de verkrachting van twee toen minderjarige jongens in Turkije.

Ook werd een zogenoemd oriënterend feitenonderzoek ingesteld waarbij alle signalen van seksueel misbruik door Demmink, ook in Nederland, zijn onderzocht. Het OM besluit naar verwachting deze maand of Demmink wordt vervolgd.

Bekijk hieronder eerdere items over Demmink terug:

Dossier EenVandaag: De Turkse connectie

OM: nog geen onderzoek naar Demmink in Turkije

OM moet Demmink toch vervolgen

update
clock 03-06-2016 12:31

Demmink: ik had geen seks met jonge jongens

Joris Demmink heeft nooit seksuele contacten gehad met jonge jongens of zich in jongensbordelen begeven. Dat zei de oud-justitietopman vanochtend tijdens een voorlopig getuigenverhoor in een zaak die draait om een vermeend pedonetwerk van hooggeplaatste ambtenaren, waarvan hij in de jaren tachtig en negentig deel zou hebben uitgemaakt.

Het verhoor bij de rechter-commissaris in Amsterdam wordt gehouden op verzoek van voormalig prostitué Bart van Well. Hij claimt Demmink eind jaren tachtig als klant te hebben gehad, toen hij werkte als prostitué. De inmiddels gepensioneerde Demmink wordt al jaren in verband gebracht met het misbruik van minderjarige jongens. Hij heeft altijd ontkend.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.