Deze week vinden bij de rechtbank in Amsterdam getuigenverhoren plaats op aandrang van Bart van Well, die in zijn jonge jaren tegen zijn wil werd misbruikt als prostituee. Doel is om te kijken of overheid en justitie weet hadden van grootschalig kindermisbruik en ondanks die kennis niet optraden.  Onder andere een voormalig jongensbordeelhouder, een GGZ-medewerker, zedenrechercheurs en oud-officier van justitie Fred Teeven worden gehoord. Teeven is vandaag aan de beurt. Tot nu toe heeft hij zich altijd beroepen op zijn geheimhoudingsplicht. 

In juni 2007 onthulde EenVandaag een aantal verklaringen van Fred Teeven die hij achter gesloten deuren aflegde. De oud-staatssecretaris van Justitie en oud-officier van Justitie gaf aan ‘om de zaak Demmink de politiek in te zijn gegaan.' Deze opmerking wordt hem vandaag ook voorgehouden. Teeven antwoordt ontkennend: ‘Je zegt wel eens wat.’

Meerdere journalisten die al jaren onderzoek doen naar beschuldigingen aan het adres van oud-secretaris-generaal van Justitie Joris Demmink bevestigen de opmerkingen van Teeven. Deze gaf ook aan ‘Demmink er als eerste uit te gooien als ik staatssecretaris of minister op Justitie wordt.’ Demmink ging in mei 2012 gewoon met pensioen. 

Kijk hier de uitzending terug met de verklaringen van Fred Teeven uit 2007: 

 Hier de uitzending over de reden waarom Fred Teeven de politiek is ingegaan:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.