Het zoemt al weken rond op Twitter en de hele dag was het trending topic: er zou bewijs zijn gevonden voor het bestaan van zwaartekrachtsgolven.

En het is vandaag bevestigd in Pisa en Washington tijdens persconferenties waar de wereld de afgelopen dagen reikhalzend naar uitkeek. De zwaartekrachtsgolven waar Einstein het een eeuw geleden al over had in zijn relativiteitstheorie zijn inderdaad waargenomen. Twitter ontplofte bijna toen het nieuws naar buiten kwam. Ook Nederlandse wetenschappers zijn bij dit onderzoek betrokken.

De ontdekking gaat over het fundament van het heelal. Einstein stelde dat ruimte en tijd één geheel vormen. Dat noemde hij ruimtetijd. Die kan trillen. Daar zijn heftige gebeurtenissen voor nodig, zoals een botsing van twee zwarte gaten. Als dat gebeurt, gaan de schokgolven het heelal door, als rimpelingen na een steen in een vijver.

Bij een rimpeling rekt de ruimte iets uit of krimpt hij iets. Dat is nauwelijks meetbaar. Daardoor is het pas na honderd jaar gelukt met de meest geavanceerde apparatuur.

Wetenschappers zijn enthousiast omdat ze met zwaartekrachtsgolven op een hele nieuwe manier naar het heelal kunnen kijken. Dan zien ze dingen die tot nu toe verborgen bleven, zoals objecten die geen licht uitstralen.