Voor snelle elektrische fietsen, zogenaamde speed-pedelecs, gaan morgen nieuwe regels in. De speed-pedelec werd tot nu toe hetzelfde behandeld als een snorfiets, en mocht dus gebruik maken van fietspaden. Dat mag vanaf 1 juli niet meer. 

Wie zich vanaf morgen met zijn speed-pedelec op het fietspad begeeft riskeert een boete van 90 euro. Ook moeten de speed-pedelecs vanaf morgen een geel bromfiets plaatje hebben. 

Veel eigenaren van speed-pedelecs zijn niet blij met de nieuwe maatregel. Automobilisten vinden het vervelend als je op de rijbaan fietst en gaan vaak toeteren of gaan vlak achter de snelle fietsers rijden. De eigenaren van de snelle speed-pedelecs voelen zich onveilig op de rijbaan. 

De maatregel is ingevoerd omdat Europa wil dat de speed-pedelec wordt behandeld als bromfiets. De Nederlandse overheid heeft onderzoek gedaan naar de impact van snelle elektrische fietsers op het fietspad. Daaruit kwam dat het veiliger is als de speed-pedelec op de rijbaan fietst en niet op het fietspad. 

De provincie Gelderland neemt het advies van de landelijke overheid niet over en heeft eigen regels opgesteld. In Gelderland mag de speed-pedelec op veel plaatsen toch op het fietspad.

EenVandaag maakte een aantal jaar geleden al een reportage over de toenemende populariteit en het gevaar van steeds snellere e-bikes: