De problemen rondom de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) zijn nog absoluut niet opgelost en met de jaarwisseling dreigt een nieuwe chaos te ontstaan.

De Friese zorgboerin Attsje de Vries ondervindt dat aan den lijve. Ze helpt vijfentachtig cliënten met verstandelijke of psychische beperking maar heeft nog lang niet al het geld binnen waar ze recht op heeft. Er staat nog 70.000 euro aan facturen open. Ze wacht al op dit geld van de Sociale Verzekeringsbank sinds maart.

Nu doemen er weer nieuwe problemen op. Voor geld voor haar cliënten is ze namelijk afhankelijk van elf gemeenten in Friesland. Die hebben lang niet allemaal laten weten of het budget dat haar klanten nu krijgen ook volgend jaar blijft bestaan. Dus is het uiterst onzeker of de groep die nu bij Attsje de Vries op de boerderij woont, er naar school gaat of dagbesteding krijgt, komend jaar kan blijven.

Bij Per Saldo, belangenvereniging voor pgb-houders, staat de telefoon de laatste tijd weer roodgloeiend. ,,Heel veel mensen trekken het niet meer. Ze hebben veel moeten uitleggen om betaald te krijgen’’, stelt voorzitter Aline Saers. ,,Het is vaak duwen en trekken geweest, en als je dan weer tegen een muur oploopt, is dat frustrerend. Daar worden veel mensen boos van.’’

Saers verwacht dat tal van mensen opnieuw in de problemen zal komen begin volgend jaar. ,,Duizenden mensen hebben nog steeds geen toekenningsbeschikking, een briefje waar precies op staat hoeveel ze krijgen volgend jaar.’’ Ze noemt dit ontzettend teleurstellend en ernstig.

Morgen moet staatssecretaris van Volksgezondheid, Martin van Rijn, zich weer voor de Tweede Kamer verantwoorden over de problemen met de pgb’s.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.