Het geduld van het parlement met zorg-staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) raakt op. Hij lijkt de problemen rond de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) maar niet onder controle te krijgen. Veel zorgverleners wachten nog op hun geld. 

Het lukt de Sociale Verzekeringsbank, die het geld moet uitbetalen, niet om dat tijdig en correct te doen. Terwijl de staatssecretaris zegt dat 95% van de juist ingevulde declaraties binnen 5 tot 10 werkdagen wordt uitbetaald. 

Hard oordeel Rekenkamer

Vorige week nog oordeelde de Algemene Rekenkamer hard over het pgb-beleid van de staatssecretaris. De invoering van het nieuwe betalingssysteem is volgens de Rekenkamer niet zorgvuldig verlopen. Om de chaos te bestrijden is zeker een bedrag van 50 miljoen euro extra nodig.

De gemeente Amsterdam wil nu financieel gecompenseerd worden voor het extra werk dat de gemeente heeft aan het oplossen van de problemen.

SVB aan de tand gevoeld

Vandaag worden de bazen van de SVB door de Tweede Kamer aan de tand gevoeld over waar het is misgegaan. Ook praten pgb-houders en zorgverleners de Kamerleden bij over de laatste stand van zaken. Dit levert munitie op voor het Kamerdebat van volgende week. Dan zal staatssecretaris Van Rijn zich voor de zesde maal moeten verantwoorden over de chaos met de pgb’s. 

Zorgonderneemster Kitty Beelen

EenVandaag gaat met zorgonderneemster Kitty Beelen uit Deurne naar de hoorzitting in de Tweede Kamer. Beelen, die vooral ouderen met verschillende aandoeningen opvangt en verzorgt in haar Zorgdorp Deurne, trok geregeld in de media aan de bel over de achterblijvende betalingen. Toen de SVB eindelijk uitbetaalde, moest ze wel een contract tekenen waarin ze verklaarde zich niet meer negatief uit te laten over de uitvoeringsinstantie. Nu doet ze tegenover de Tweede Kamer haar verhaal.  

Opiniepanel

Hoeveel mensen hebben nog problemen met het PGB? Het EenVandaag Opiniepanel zocht het uit. In Radio EenVandaag de resultaten van het onderzoek. Ook spreken we met Hoeveel mensen hebben nog problemen met het PGB? Verder spreken we met Rob Hansen, voorzitter van stichting PGBclaim en vandaag aanwezig bij de Tweede Kamergesprekken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.