Vandaag presenteerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) een rapport over de chaos rondom de vreugdevuren van afgelopen jaarwisseling. Waar ging het mis? In 5 vragen ben je weer helemaal bij.

1. Wat zijn de conclusies uit het rapport over vreugdevuren?

Uit het rapport van de OVV, onder leiding van Jeroen Dijsselbloem, blijkt dat de bouwers zich niet aan de afspraken hebben gehouden en dat de gemeente daarvan wist. De gemeente heeft niet ingegrepen en daardoor was de veiligheid van omwonenden en omstanders in het geding. De brandstapels waren 10 meter hoger dan de afgesproken 35 meter en er werden vaten diesel gebruikt.

Het onderzoek schrijft dat de organisatie van de vreugdevuren fundamenteel anders moet. De vuren moeten gezien worden als een publieksevenement met grote veiligheidsrisico's. Ook hadden de hulpdiensten en de gemeente meer verantwoordelijkheid moeten nemen.

2. Waarom zijn afspraken niet gerespecteerd én gehandhaafd?

De afspraken die waren gemaakt zijn verouderd en niet bijgewerkt. Fractievoorzitter van de PvdA in Den Haag Martijn Balster geeft toe dat hij en het college kritischer hadden moeten zijn op de regelgeving. "Convenanten zijn hier absoluut niet voor geschikt. Er hadden vergunningen moeten zijn."

Hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Jon Schilder voegt daar aan toe: "Er moet een vergunningstraject komen. Dat is ook standaardprocedure voor dit soort dingen. Dan kan er ook bezwaar worden gemaakt door bijvoorbeeld omwonenden. Dingen worden dan afgewogen." Er werd nu niet gehandhaafd, omdat volgens Balster niemand de baas was. "Er is ook niet samengewerkt."

Lees ook

3. Wie had de verantwoordelijkheid moeten nemen?

Hoogleraar Schilder is daar duidelijk over. "De burgemeester. Zij staat letterlijk boven de wet als dat nodig is. Maar, als de burgemeester dit had afgeblazen, was het wel duidelijk dat er dan op andere plekken weer ongeregeldheden zouden zijn ontstaan."

Het ging afgelopen jaar in ieder geval niet goed met de verantwoordelijkheid. "Niemand heeft de verantwoordelijkheid genomen om te bepalen dat het vuur niet mocht worden aangestoken, omdat de veiligheid niet gewaarborgd kon worden", zegt Balster van de PvdA.

info

Oud en Nieuw in Scheveningen

De brandweer had de handen vol, afgelopen jaarwisseling in Den Haag-Scheveningen. Een combinatie van enorme traditionele vreugdevuren en harde wind leidde tot een vonkenregen, met verbrande auto's, gesmolten fietsen en angst bij omwonenden tot gevolg. Enkele mensen raakten lichtgewond.

4. Had de gemeente de chaos aan kunnen zien komen?

"Ik denk dat we een blinde vlek ontwikkeld hebben. Vorig jaar is het goed gegaan, dus het zal dit jaar ook wel goed gaan", zegt burgemeester Paulien Krikke van de gemeente Den Haag tegen de NOS, als reactie op het rapport.

Hoogleraar Jon Schilder zegt daarover: "Die blinde vlek had er niet moeten zijn, want bij de vorige jaarwisseling is het gemeentebestuur al gewaarschuwd dat het gevaarlijk kon zijn. De gemeente wees toen eerder onderzoek af. Het had voorkomen kunnen en móeten worden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.