In Venezuela is een ongekende economische crisis aan de gang. Eén van de maatregelen die het regime neemt om de crisis het hoofd te bieden is het introduceren van een nieuwe munt, de Petro. Deze is per direct gekoppeld aan olie, diamanten en andere grondstoffen.

President Maduro haalt met de nieuwe maatregel nu vijf nullen van de nationale munteenheid bolivar af. Volgens hem is de nieuwe munteenheid de oplossing, maar critici twijfelen daar sterk aan.

Van duizend naar één roebel

Een land waar ze ervaring hebben met het invoeren van een nieuwe munt is Wit-Rusland. Soortgelijke problematiek vond daar sinds 1991 al driemaal plaats. De devaluatie van de roebel vond voor het laatst plaats in 2016. "Het was vreselijk traumatisch voor de mensen”, vertelt Helga Salemon, Ruslandkenner van onderzoeksbureau Most, die rond diezelfde tijd ook door Wit-Rusland reisde.

Het kwam erop neer dat de ene dag je briefgeld een bepaalde waarde had, en de dag erna helemaal niet meer. Ineens was er nieuw briefgeld en acht verschillende munten.

Nucleaire optie voor economie

Voor wie is zo'n devaluatie nu goed? Salemon daarover: "Het probleem met autoritaire leiders is dat je met devalueren niks oplost. Ze doen dat alleen om in het zadel te blijven zitten. Het is een soort nucleaire optie voor de economie."

Nog altijd gaat het niet goed met de economie in Wit-Rusland. Daar spreken mensen alleen niet snel over in het voormalige Sovjetland. "Mensen mogen niet demonstreren, maar ineens kwam het regime met een film waarin er zogenaamd gedemonstreerd werd, de mensen mochten dan geen leuzen roepen als in 'weg met Loekasjenko' (de Wit-Russische leider, red.), maar wel 'hier klopt iets niet.'" Het land blijft met intussen strakke hand geregeerd worden. 

Mocht de Wit-Russische situatie een voorbode zijn voor de situatie in Venezuela, dan belooft het weinig goeds voor het Zuid-Amerikaanse land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.