Met een grote Venezolaanse vlag ging gisteren in Amsterdam een zumbamarathon van start, om geld in te zamelen voor de mensen die lijden in Venezuela. De sfeer is vrolijk, maar onder de oppervlakte is veel woede en verdriet.

Het lijkt in niets op een protestbijeenkomst: de deelnemers zijn bijna allemaal uitgelaten vrouwen in kleurige lycra outfits. Toch is de crisis in Venezuela duidelijk aanwezig. Een oplossing lijkt nog ver weg. Door het zumbadansen hopen de deelnemers iets kleins te kunnen doen.

Er wordt vrolijk gedanst tijdens de zumbamarathon, maar toch is de crisis in Venezuela duidelijk aanwezig.
info

Hoe het nu in Venezuela is

De situatie in Venezuela wordt met de dag nijpender. Er zit geen enkele beweging in de patstelling tussen zelfverklaard interim-president Guaidó, en de zittende president Maduro. Guaidó gokte op het overlopen van de militaire top, maar dat is niet gelukt. Hij dreigt nu met een militair ingrijpen van de VS als ultieme oplossing.

Zo'n interventie lijkt alleen niet haalbaar in het Amerikaanse congres. Het dreigement van Guaidó versterkt alleen maar de positie van Maduro. Maduro waakt er intussen voor om Guaidó te laten arresteren, want dat zou wel eens het zetje kunnen zijn waardoor ook het laatste beetje steun voor Maduro als president verdwijnt.

'Maduro heeft het land kapot gemaakt'

In Oslo gaan delegaties van zelfverklaard interim-president Juan Guaidó en de zittende president Maduro volgende week in gesprek over een mogelijke oplossing voor de situatie die nu al 4 maanden duurt. Toch heeft Liana de Wit, organisator van de zumbamarathon, daar weinig vertrouwen in: "Wij willen maar één ding: dat Maduro weggaat. Hij heeft het land met zijn beleid kapotgemaakt en kan nooit onderdeel zijn van de toekomst. Ik denk dat iedereen hier zo denkt."

Lees ook

De onderhandelingen in Oslo zijn volgens haar zelfs een risico voor Guaidó. Ze denkt dat hij onmiddellijk de steun van het volk kwijtraakt als hij ook maar de schijn wekt dat hij zou willen samenwerken met Maduro. In eerste instantie zullen de delegaties in Oslo dan ook niet rechtstreeks met elkaar praten.

initiatiefnemers Zumba voor Venezuela
Bron: AVROTROS
Liana de Wit en Yosery Petit Moncada, organisatoren van Zumba voor Venezuela.

Grootste humanitaire ramp ooit zonder geweld

Toch zijn de gesprekken in Oslo momenteel een sprankje hoop voor de Venezolanen. Terwijl de aandacht van de wereld alweer afdwaalt naar andere plaatsen, vindt in het land 'één van de allergrootste menselijke tragedies zonder oorlogsgeweld' plaats. Want zó omschrijven waarnemers de omstandigheden waaronder het Venezolaanse volk probeert te overleven.

Bijna alle deelnemers aan de zumbamarathon hebben familie in Venezuela die ze proberen te ondersteunen. Van hen horen ze ook de horrorverhalen over honger, geweld en een gebrek aan alles: medicijnen, water en stroom. "Begin dit jaar ging het nog wel", zegt Solange, een van de deelnemers, 'toen was er nog regelmatig stroom en maar af en toe een blackout. Maar nu is er maar af en toe stroom."

'Het is te erg'

Het gevolg: ziekenhuizen functioneren niet. Nierpatiënten, hartpatiënten en andere chronisch zieken die aangewezen zijn op zorg en medicijnen sterven in rap tempo. 90 procent van de mensen in Venezuela leeft nu onder de armoedegrens. 65 procent van de kinderen in Venezuela lijden aan ondervoeding. De moordcijfers zijn de hoogste ter wereld.

Met de inzamelingsactie hopen de deelnemers iets te kunnen doen voor hun landgenoten, om de verschrikkelijke situatie te verzachten. "Ik wil er niet steeds aan denken. Het is te erg", zegt Solange. En dus wordt er gedanst, met volle overgave.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.