De Venezolaanse president Maduro heeft een aanslag met een drone overleefd terwijl hij een toespraak hield. Volgens de regering van Venezuela ontploften verschillende drones met explosieven. Toch is nu de vraag ontstaan of het daadwerkelijk om een aanslag ging. Maduro maakt in elk geval gretig gebruik van de aanleiding om zijn politieke tegenstanders uit de weg te ruimen. 

Een mogelijk in scène gezette aanslag, die hebben politiek leiders weleens eerder gebruikt. In het Frankrijk van de jaren '50 was het senator, en later president, François Mitterrand die een beschieting van zijn auto op wonderbaarlijke wijze overleefde. Hoewel? Ook aan zijn verhaal werd getwijfeld. Er zijn maar liefst drie versies, stelt Frankrijk-kenner Rudi Wester.

Verschillende versies

De aanslagpleger Robert Pesquet vertelde maar liefst drie maal iets anders. "In 1965 zei hij dat het zijn idee was, en dat Mitterrand direct geïnteresseerd was. In 1995 vertelde de aanslagpleger in zijn boek 'Eindelijk De Waarheid', dat de rechtse oud-president Michel Debre hem benaderd had om een aanslag op Mitterrand te plegen", aldus Wester. In 2011 verteldde Pesquet dat hij zelf de aanslag zou hebben gepleegd, zonder enig medeweten van wie dan ook.

Al met al is er nooit fatsoenlijk onderzoek gedaan naar de aanslag. De waarheid is nog altijd niet duidelijk, net als wie er van wist en in hoeverre Mitterrand er zelf bij betrokken was. 

Het motief van Mitterand

Een motief zou Mitterrand in elk geval wel hebben gehad. Door een aanslag zou zijn populariteit stijgen. Als voorvechter van het beëindigen van de oorlog met Algerije was Mitterrand, in de hoogtijdagen van die oorlog, niet de polulairste politicus. "En dat lukte", zegt Wester. "Na de 'aanslag' was hij daarna dé voorvechter om de oorlog met Algerije te beeïndigen."

Hoe het met Robert Pesquet afliep? Zijn enige 'moment of fame' was die al dan niet geënsceneerde aanslag op Mitterrand. Vandaar dat hij waarschijnlijk relatief vaak zijn verhaal over die aanslag deed. Want, aldus Wester: "Robert Pesquet moest als balling naar Zwitserland vluchten, waar hij verder een arm en anoniem bestaan leidde."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.