Venezuela raakt steeds verder verstrikt in diepe crisis. Het kwam zelfs tot een gewelddadige confrontatie aan de grens dit weekend. In buurland Colombia wordt op dit moment zelfs gesproken over wél of niet militair ingrijpen in het land.

De humanitaire crisis wordt alleen maar groter. De inwoners van het land gaan al lange tijd gebukt onder hongersnood, hyperinflatie en een gebrek aan zorg en medicijnen. Op dit moment zijn er al meer dan drie miljoen Venezolanen het land ontvlucht. De verwachting is dat dit aantal alleen maar verder toe zal nemen als er niet snel een einde komt aan de kritieke situatie.

Crisis raakt ook Nederland

Veel vluchtelingen komen in Colombia terecht, maar een ander deel probeert het ook via zee. En daar komt ook Nederland in beeld. De eilanden Aruba, Curaçao en Bonaire liggen dichtbij het vasteland van Venezuela. Vooral Curaçao worstelt met deze vluchtelingen. Een groot deel van hen wordt opgepakt en gevangen gezet of gaat de illegaliteit in.

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, reageert in EenVandaag op de crisis in Venezuela.

Lees ook

Gewelddadige confrontatie

Hulporganisaties en de oppositie verzamelen hulpgoederen bij Cúcuta aan de Colombiaanse grens, maar ook deze grensovergang heeft president Maduro afgesloten. Het afgelopen weekend ging het hier helemaal mis toen Venezolaanse demonstranten probeerden om de hulpgoederen alsnog te bereiken. Met het ingrijpen van de veiligheidstroepen van Nicolas Maduro liep het uit tot een veldslag.

Correspondent Nina Jurna is in Cúcata en merkt dat de situatie daar nog zeer altijd gespannen is. "Dit komt vooral omdat er naar schatting 2000 tot 3000 Venezolanen hier nu vastzitten. Zij willen doorgaan met de strijd. Wat er nu gaat gebeuren hangt heel erg af van de uitkomst van de bijeenkomst vanavond van de Lima groep." De Lima groep bestaat uit regeringsleiders van dertien Latijns-Amerikaanse landen plus Canada en zij streven naar een vreedzame oplossing voor de crisis in Venezuela. Daar zal besloten wat de volgende stappen zullen van de crisis. "Sinds zaterdag is de crisis absoluut dichterbij een gewapend conflict", zegt Jurna.

Hoe gaat het verder in Venezuela nu het dit weekend tot een gewelddadige confrontatie kwam? Correspondent Nina Jurna staat aan de grens.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.