De spanning bouwt zich op bij de grens tussen Venezuela en Colombia. In Colombia staan hulpgoederen klaar om de gesloten grens over te gaan. Zaterdag verstrijkt het ultimatum van oppositieleider Guaidó aan president Maduro om de goederen toe te laten.

Duizenden vrijwilligers zullen dan met tonnen hulpgoederen de grens proberen over te steken naar Venezuela. Dit allemaal onder het toeziend oog van de presidenten van Colombia, Chili, Paraguay en de Europarlementariërs die eerder deze week nog Venezuela zijn uitgezet. En dan zijn er ook nog twee concerten van 300 meter afstand van elkaar aan de gang: één in Colombia en de ander in Venezuela.

Lees ook

Als het ultimatum verstrijkt

Volgens correspondent Nina Jurna in Zuid-Amerika belooft het 'een spektakel te worden'. De grote vraag is of de soldaten bij de grens, na het verstijken van het ultimatum, de vrijwilligers met de hulpgoederen binnenlaten.

Jurna denkt dat Maduro geen toestemming zal geven om de grens te openen. Toch is er volgens haar een kans dat grens wel open gaat. "De soldaten die bij de grens staan, zijn niet de legertop die goed verdient aan het feit dat Maduro aan de macht is. Het zijn ook mensen die last hebben van de humanitaire crisis: zij hebben ook geen toegang tot medicijnen", zegt Jurna "Ook hun families lijden eronder."

Correspondent Nina Jurna reist af naar de grens tussen Venezuela en Colombia. In Radio EenVandaag vertelt ze erover.

'Elke uitkomst nadelig voor Maduro'

Maduro accepteerde onlangs wel hulpgoederen vanuit Rusland, maar volgens Jurna is dat puur politiek strategisch. "Rusland is een bondgenoot van Maduro, Rusland steunt hem ook financieel en erkent Guaidó ook niet. Het is volgens mij een manier van Maduro om zich in te dekken." Het zou aantonen dat Venezuela de Amerikaanse steun niet meer nodig heeft. "Want Maduro ziet het toelaten van de Amerikaanse steun als het begin van een invasie."

Jurna is van mening dat welke uitkomst dan ook in ieder geval in het nadeel uitpakt voor Maduro. "Stel de grens blijft dicht, dan zijn alle ogen van de wereld gericht op dat drama. Als de grens wel opengaat, dan is dat eigenlijk het einde voor de macht van Maduro."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.