In januari riep Juan Guaidó zichzelf al uit tot president van Venezuela, maar tot nu toe wist hij de macht niet te grijpen. Vandaag lijkt hij een ultieme poging te doen. Volgens Venezuela-kenner Edwin Koopman is de kans klein dat het hem lukt.

Een militaire opstand lag op dit moment niet in de lijn der verwachtingen, zegt Koopman. Toch verscheen Juan Guaidó vanochtend samen met Leopoldo López, een belangrijke Venezolaanse oppositieleider op de militaire basis La Carlota, nabij de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

'Het gaat om een groep van 40 militairen'

Dit is zo bijzonder omdat Lopez al jaren huisarrest heeft. Dat hij nu naast interim-president Guaidó staat lijkt erop te duiden dat de militairen die Lopez moesten beveiligen in ieder geval overgelopen zijn.

"De situatie in Venezuela is nog onduidelijk, maar het lijkt te gaan om een groep van 40 militairen waaronder ook officieren die Guaidó nu steunen," aldus Edwin Koopman. "Het is volstrekt onduidelijk of daar nog anderen bijkomen."

Lees ook

Erop of eronder voor Guaidó

Volgens de Venezuela-kenner bevindt de machtsstrijd in Venezuela zich nu wel op een kantelpunt. "Het is erop of eronder. Als Guaidó dit verliest dan zal hij waarschijnlijk worden gearresteerd. Hij moet dit winnen."

Als hij wint wordt het een heel ander scenario. "Dan is dit het einde van Maduro en zien we over een paar dagen een totaal ander Venezuela."

Edwin Koopman over de coup in Venezuela: 'Het is nog heel onduidelijk'
info

De situatie in Venezuela

Venezuela bevindt zich al jaren in een economische crisis, er is weinig te eten en de inflatie en werkloosheid zijn enorm. De socialistische president Nicolas Maduro heeft de macht gegrepen over alle democratische instituties en het leger. Verschillende oppositieleiders zijn gearresteerd of het land uit gevlucht.

In januari riep de voorzitter van het parlement, Juan Guaidó, zichzelf uit tot interim-president. Al snel kreeg hij steun van de VS en veel andere westerse landen. Rusland en China bleven Maduro echter steunen. Het overgrote deel van het Venezolaanse leger bleef tot de teleurstelling van Guaidó tot nu toe ook achter Maduro staan.

De situatie bevind zich al maanden in een impasse. Sinds januari noemen de twee mannen zichzelf president van Venezuela.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.