Het is nachtmerrie van iedere partner: je geliefde op vakantie verliezen bij een verkeersongeluk. Toch verwacht de werkgever vaak dat je na 3 dagen weer aan de slag gaat. Dat moet anders, vindt weduwe Nicole Maas.

Vandaag overhandigen partijen GroenLinks en SGP het manifest 'Ruimte voor rouw'. Daarin vragen ze meer aandacht voor rouwverwerking op de werkvloer. Iets waar Nicole stevig voor pleit.

Rouwverlof

Het ging Nicole allemaal voor de wind. Ze had een leuke echtgenoot en drie gezonde kinderen. Totdat haar man Eric abrupt om het leven komt bij een vreselijk verkeersongeval. Van de een op de andere dag is ze weduwe. "Ik was net weer moeder geworden van zoon nummer drie en bleef achter met een geamputeerd gezin. Alleen met mijn verdriet en dat van mijn jongens."

Naast al deze emoties moet Nicole ook zakelijk van alles opnieuw organiseren. "Ik werkte 4 dagen in de week en combineerde de zorg voor onze jongens samen met mijn man en het kinderdagverblijf."

Gezin van Nicole Maas
Bron: Nicole
Nicole's man samen met haar zoons

'Van rouw kun je ziek worden'

Nicole vond het heftig dat er wettelijk nauwelijks iets geregeld is voor mensen die plotseling hun dierbaren verliezen. "Ik had wettelijk recht op 2 dagen verlof toen Eric plotseling uit onze levens werd gerukt. Hoe cru is dat."

Gelukkig had Nicole het geluk dat haar werkgever hier tegen verzekerd was, maar volgens haar belanden bijna alle jonge nabestaanden in de ziektewet. "Rouw is echt geen ziekte, maar je kunt er door omstandigheden wel echt ziek van worden. Zeker als je meteen weer aan het werk moet."

Ruimte voor rouw

Sinds de dood van haar man probeert zij dit onderwerp op de politieke agenda te zetten. Nicole wil dat het rouwverlof net als zwangerschapsverlof wettelijk verankerd wordt. "Zodat je de tijd en ruimte krijgt om bij te komen en het verlies te verwerken. Voor een werkgever is dat uiteindelijk ook veel beter, want al die uitval door burn-outs als gevolg van onverwerkte rouw zijn veel duurder."

Nu staat het onderwerp dus daadwerkelijk op de politieke agenda. In het manifest van GroenLinks en SGP staat onder andere dat er meer onderzoek moet komen naar hoeveel werknemers jaarlijks uitvallen jaarlijks door verlies van een dierbaren. Ook moet gekeken worden hoe dit beter verlof beter geregeld kan worden in CAO's.

SGP en GroenLinks willen meer aandacht voor rouwverwerking op de werkvloer. Weduwe Nicole zet zich in om rouwverlof, net als zwangerschapsverlof, op de politieke agenda te krijgen

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.