De Nederlandse tiener Charly (17) was op vakantie in Spanje. Na een gezellige avond met twee Engelse meisjes, werd hij beschuldigd van seksueel misbruik en eindigde in de cel. Hoe een zonnige vakantie eindigde in een nachtmerrie.

Charly was afgelopen zomer tien dagen op vakantie aan de Spaanse kust, samen met zijn vader en zijn oudere broer Mark. Het gezin uit Noord-Holland zat in een mooie villa met een zwembad.

Telefoontje van de politie

Op de avond voor vertrek ontmoette Charly twee Engelse meisjes van 12 en 14 jaar bij het zwembad. Ze dronken samen een biertje en snapchatten de halve nacht. In de ochtend ging Charly nog een keer naar het zwembad met om de Engelse meisjes voor de laatste keer te ontmoeten. Hij vertelde niemand waar hij naartoe ging.

Nietsvermoedend vertrok het gezin die ochtend terug naar Nederland, met Charly slapend op de achterbank. Opeens werden ze gebeld door de politie. Ze moesten stoppen en wachten. Charly werd overgebracht naar de rechtbank van Alicante.

Seksueel misbruik

De Engelse meisjes beschuldigen Charly van seksueel misbruik. Charly ontkent. Volgens hem is er alleen gekust en wat gefrummeld met wederzijdse toestemming. Nog tijdens de zitting kreeg hij te horen dat hij in voorarrest moest blijven, zonder een formele aanklacht.

Vanuit de rechtbank in Alicante is Charly verplaatst naar een Spaanse jeugdinrichting. Daar zit hij nu nog, bijna vier maanden later. Hij heeft inmiddels twee Spaanse en een Nederlandse advocaat. Het leven in een Spaanse jeugdgevangenis is pittig voor Charly, ook omdat hij de taal niet spreekt. Dat leidt volgens zijn familie tot misverstanden en sancties.

Hulp ingeroepen van ambassade

Volgens de familie van Charly krijgt hij te weinig hulp van de Nederlandse ambassade. De familie heeft vanaf het begin hulp ingeroepen. Die hebben telefonisch geprobeerd te bemiddelen. Na zes weken kwam er voor het eerst iemand bij Charly op bezoek.

"We proberen zoveel mogelijk zaken te bundelen. We kunnen niet voor iedere betrokkene meteen de volgende dag op pad om die te bezoeken. Dat kan niet met twee aanhoudingen per dag en 250 gevangenen in dit land. We doen er alles aan, maar we kunnen niet simpelweg een Nederlander in een ander land uit de gevangenis halen", zegt Matthijs van Bonzel, ambassadeur in Spanje.

Marco, de vader van Charly, vertelt in Radio EenVandaag over de zaak van zijn zoon.

Nieuwe beleidsnota

Op dit moment proberen de advocaten, samen met de ambassadeur ervoor te zorgen dat Charly in Nederland zijn rechtszaak kan afwachten. Maar de Spaanse rechter weigert dat tot nu toe.

Morgen komt het Ministerie van Buitenlandse Zaken met een beleidsnota waarin onder andere staat hoe de ambassade met minderjarigen in buitenlandse gevangenissen moet omgaan.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.