Het is een jaar geleden dat #MeToo losbarstte. Wat startte in Amerika, zorgde voor wereldwijde reacties. In Zweden reageerde de politiek met de invoering van een zogenaamde sekswet. Ook Nederland zou maatregelen moeten treffen, vinden enkele Tweede Kamerleden.

Volgens GroenLinks Tweede Kamerlid Nevin Özütok weet de politiek op de een of andere manier niet hoe ze moeten handelen. “Het lijkt een soort handelingsverlegenheid. Het is een heel belangrijk onderwerp. Ook al weet je nog niet welke maatregel je moet treffen, dan kun je wel al uitspreken dat we dit niet tolereren.”   

KIJK & LEES OOK:

Verantwoordelijkheid

De vraag is welke minister of staatssecretaris beleid rondom #MeToo zou kunnen oppakken. Daarover bestaat verwarring over. Het past bij meerdere ministeries, zoals die van volksgezondheid, justitie of onderwijs. “Het is erg dat niemand dit oppakt”, vindt PvdA-kamerlid Kirsten van den Hul. “Het is een belangrijk thema dat veel mensen raakt. Ik hoop dat het kabinet hierin haar verantwoordelijkheid neemt.”

Volgens Van den Hul zou dat in eerste instantie onze premier moeten zijn. “We moeten dit als specifiek aandachtspunt blijven noteren. Dat vraagt aandacht en geld, maar in de begroting wordt er met geen woord over #MeToo gesproken, bij geen enkel departement”, aldus Özütok.

Europa

In het buitenland is er door sommige landen wel politiek gehandeld. De Franse president Macron kwam in 2017 op de Internationale dag tegen vrouwengeweld met een plan vol nieuwe maatregelen voor Frankrijk, zoals een online meldpunt voor seksueel geweld en betere begeleiding voor slachtoffers. In Zweden is een sekswet van kracht gegaan en ook in Spanje zal een soortgelijke wet binnenkort ingevoerd worden.

Volgens Özütok en Van den Hul moeten we in Nederland ook over wetgeving nadenken. “Allereerst om het te voorkomen”, aldus Van den Hul. “En als het dan toch gebeurt: transparant over de sancties zijn en daar duidelijk over communiceren.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.