Een jaar geleden barstte de #MeToo discussie in alle hevigheid los. "Het is belangrijker dan ooit om vroeg genoeg te beginnen seksuele vorming", zegt Marianne Cense van Rutgers,  een kenniscentrum op het gebied van seksualiteit. Kunnen we seksueel grensoverschrijdend gedrag in de kiem smoren als we vroeg genoeg beginnen met preventie en voorlichting? 

Op basisschool De Achtbaan in Utrecht worden kinderen vanaf groep drie met zogenoemde ‘lentekriebel-lessen’ kennis over seksualiteit gepraat. “Bij de kleuters beginnen we er simpel over te vertellen. Verliefdheid, ze leren hun grenzen aan te geven. Later in groep acht merken we dat er andere vragen komen. Wat is nu eigenlijk seks en hoe heb je dat?” Leerkracht Kim Enderink merkt dat er vaak eerst lacherig over wordt gedaan, maar ziet dat haar leerlingen het onderwerp inmiddels serieus kunnen bespreken.

'Lentekriebel-lessen' op basisschool De Achtbaan in Utrecht.

'We willen dat mensen anders gaan denken'

“We willen inderdaad dat #MeToo een cultuur omslag teweeg gaat brengen”, zegt Marianne Cense, programmamaker seksuele vorming en werkzaam bij Rutgers “We willen dat mensen anders gaan denken. Dat het ook zo vanzelfsprekend wordt dat je je wensen en grenzen aan mag geven en dat er niet wordt gezegd dat je je aanstelt als je iets niet leuk vindt.”

Leerkracht Enderink merkt ook dat telefoongebruik een aandachtspunt is. Ze bespreekt dat ook met haar leerlingen. “Ik heb ook tegen de kinderen gezegd: 'Mocht er iets gebeuren dat je niet fijn vindt, laat het ook aan mij zien. Dan kunnen we er wat aan doen.'”

KIJK & LEES OOK:

Voorlichting op de basisschool

Marianne Cense benadrukt dat seksuele vorming op de basisschool ook belangrijk is omdat de belevingswereld van kinderen verandert. “Je merkt ook dat jongeren van nu best mediawijs zijn. Juist die jonge kinderen komen met bijvoorbeeld hun telefoon in aanraking met internet. Als je dan opeens op een pornowebsite terecht komt, weet je natuurlijk niet wat je overkomt.”

Leerlingen in groep acht, zoals Felicity, vinden het nuttig dat er zo open over gesproken wordt. Volgend jaar gaat ze naar de middelbare school en ze denkt dat de lessen haar zullen helpen. “Ik denk wel dit (deze lessen red.) goed is. Nu weet je dingen die gaan komen. En als je dat niet weet, dan kun je je ook niet voorbereiden.”