Replica’s van nazi-posters, nazi-medailles en nazi-broches, website AliExpress bood het tot vanmorgen allemaal aan. "Een hele zorgelijke ontwikkeling", vindt Attje Kuiken (PvdA). Nico Dros (ChristenUnie) noemt het 'zeer verwerpelijk en smakeloos'.

Het Chinese AliExpress heeft inmiddels een deel van de nazi-artikelen verwijderd. Dit gebeurde naar aanleiding van vragen van EenVandaag.

Medailles, speldjes en propagandaposters

Een zwartgekleurde medaille met de tekst Winterschlacht im Osten erop: tijdens de Tweede Wereldoorlog deelden de nazi's deze uit aan iedereen die dienstdeed aan het Duitse oostfront. Nu waren ze voor zo'n 20 dollar verkrijgbaar bij de Chinese webwinkel. Ook werden propagandaposters met daarop Joodse karikaturen en speldjes met het wapen van nazi-Duitsland aangeboden.

Bij elk aangeboden artikel was onderaan de pagina te zien naar welke landen de artikelen verscheept zijn. Volgens de transactiegeschiedenis kocht een persoon uit België maar liefst 30 zilveren adelaarsspeldjes. Verschillende bestellingen zijn ook naar Nederland verzonden.

Kamerlid Attje Kuiken: 'Wat mij betreft is dit strafbaar'

De Nederlandse politiek spreekt er schande van. "Ik doe een moreel appel op mensen om dit vooral niet te kopen", zegt Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Nico Drost. "Als we dit ergens zouden zien hangen in een winkel, dan zouden we ook naar binnenstappen en vragen waar iemand mee bezig is."

Tweede Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA laat weten dat het verkopen van nazi-symboliek wat haar betreft strafbaar moet zijn. "Dit is een hele zorgelijke ontwikkeling. Dit soort spullen komen in handen van mensen met een verkeerd gedachtegoed. We zien in Nederland dat dit een trend is, en dat steeds meer mensen met een keppeltje zich afvragen of ze wel over straat kunnen." Ze heeft aangegeven de minister op de nazi-artikelen aan te spreken.

Lees ook

AliExpress: materiaal dat nazisme promoot niet toegestaan

AliExpress laat EenVandaag weten dat het bedrijfsbeleid de verkoop van materiaal dat nazisme promoot niet toestaat. "Na te zijn ingelicht hebben we de genoemde items verwijderd en blijven we actie ondernemen tegen aanbieders die onze gebruiksvoorwaarden schenden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.