Idioot. Zo noemt PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om zoektochten naar vermisten in het buitenland te 'crowdfunden'. Kuiken en de SP vinden dat er een speciaal fonds moet komen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op het moment zo'n honderd dossiers van langdurig vermiste Nederlanders wereldwijd. Directeur Consulaire Zaken Jan Willem Beaujean zegt in iedere zaak zo goed mogelijk te willen helpen: "Niet financieel, maar wat we wel kunnen doen is met achterblijvers nadenken hoe je verstandig aandacht kunt vragen voor een zaak. Dat kan ook een advies zijn om crowdfunding op te zetten voor een zoektocht."

Lees ook

Afweging per keer

Het ministerie heeft geen standaard protocol bij een vermissing. "Een groepje mensen die een verkeerde afslag heeft genomen, vergt echt iets anders dan iemand die besloten heeft een paar maanden van de radar te zijn", zegt Beaujean. Bij elke vermissing wordt een andere afweging gemaakt. Als er meerwaarde is, wordt geprobeerd iemand probeert ter plekke te krijgen, maar dat gebeurt dus niet altijd.

Afgelopen zomer werd via fondsenwerving een helikopterzoektocht betaald voor de zoektocht naar Mattijn Lahuis die vermist raakte tijdens het kayakken in Laos. Bij de vermissing van Kris en Lisanne in 2014 werd het publiek opgeroepen om de zoektocht financieel te ondersteunen. En ook de familie van Sophia Koetsier startte een actie voor crowdfunding.

Afhankelijk van liefdadigheid

Voor al die schrijnende gevallen moet de overheid er zijn, zegt Michiel van Nispen van de SP. "Dat moet je niet laten afhangen van mondigheid of liefdadigheid van anderen." De begeleiding moet volgens hem optimaal zijn. "En dat betekent in sommige gevallen ook een tegemoetkoming in de hoge kosten waar mensen tegenaan lopen", zegt Van Nispen.

"Je moet er toch zeker van zijn dat je de hulp krijgt die je nodig hebt en daar horen ook financiële middelen bij", zegt kamerlid Kuiken. Zij vindt dat er een fonds moet komen. "Je kunt niet verwachten dat mensen gaan crowdfunden om een onderzoek neer te zetten", zegt Kuiken.

Geen ijzer met handen breken

De Nationale Politie heeft een Landelijk Bureau Vermiste Personen dat advies geeft bij vermissingen in binnen- en buitenland. Een vermissing in het buitenland moet aangegeven worden bij het politiebureau waar die persoon woont. "Wij zijn met handen gebonden. Het onderzoek gebeurt in het buitenland. Alles wat we hier in Nederland kunnen doen aan onderzoek, kunnen we aanwenden. Maar de regie voert een buitenlandse overheid", zegt Izanne de Wit van het Landelijk Bureau Vermiste Personen.

"Al mijn mannen en vrouwen zijn dag en nacht met dit soort gevallen bezig", zegt Beaujean. "Maar ik kan geen ijzer met handen breken. Ik ben afhankelijk van de landen die als eerste verantwoordelijk zijn om daar onderzoek te doen."

Fonds voor achterblijvers vermisten moet einde maken aan 'idioot' crowdfundadvies van Buitenlandse Zaken.

Dag en nacht loket voor vermissingen

"Ik constateer dat heel veel mensen het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan en alles zelf moeten uitzoeken", zegt Van Nispen. En Attje Kuiken zegt: "Het zijn Nederlandse mensen die we missen in het buitenland. Dan vind ik wel degelijk dat de overheid een zorgplicht heeft zoals we die zorgplicht ook kennen in Nederland."

Volgens Kuiken is er behoefte aan standaard aanpak. "Een loket dat je 24 uur per dag kunt bellen." En Van Nispen zegt: "Wat je nog steeds ziet is dat mensen niet weten waar ze terecht moeten. Slachtofferhulp doet heel goed werk, maar bij het ministerie en de politie zie je dat het niet soepel gaat."

info

Is een Nederlander vermist in het buitenland? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de lokale politie en doe aangifte van vermissing bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken via +31 247 247 247. Dit noodnummer kan dag en nacht gebeld worden in geval van een vermissing en is bereikbaar voor alle hulpvragen. Ook de ambassade in het desbetreffende land is bereikbaar. Verzamel zoveel mogelijk informatie over de vermiste, zoals paspoortnummer, vliegticket-gegevens en het doel van de reis. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen opsporingsbevoegdheid maar kan wel contact opnemen met de lokale opsporingsautoriteiten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.