De ouders van Kris Kremers gaan een nieuwe zoekactie starten in Panama om meer menselijke resten terug te vinden van hun dochter. De Nederlandse politie en justitie zijn bereid de ouders hierin te ondersteunen. Toch is er weinig hoop dat ooit nog duidelijk wordt wat de twee vriendinnen is overkomen.

In EenVandaag reageren onderzoeksleider Henk Bril van de politie en officier van justitie Daphne van der Zwan voor het eerst op de vermissingszaak. Maandenlang hebben zij vanuit Nederland het Panamese onderzoeksteam geholpen. 

'Wat onbevredigend is dat we het resultaat niet hebben gehaald wat we wilden. De dames zijn overleden en we willen graag weten wat er is gebeurd. Alles wat bij kan dragen om dat beeld completer te maken is wat we missen. Het kan best zo zijn dat het onderzoek nog lang niet wordt gesloten. Dat het altijd een mysterie zal blijven.' Aldus onderzoeksleider Henk Bril.

'Niet genoeg om af te sluiten'

Kris en Lisanne werden op 1 april voor het laatst gezien in het plaatsje Boquete. Pas maanden later blijkt dat de twee vrouwen zijn omgekomen in de jungle. Van Lisanne zijn alleen botten van het been aangetroffen en een schoen met daarin resten van een voet. Van Kris wordt alleen een deel van het bekken en een stukje rib terug gevonden. Volgens de ouders van Kris Kremers is dat te weinig om afscheid van te kunnen nemen. Daarom gaan ze zelf een nieuwe zoekactie organiseren.

De familie van Kris Kremers licht het besluit in EenVandaag toe.

Daphne van der Zwan: 'Wij hebben de familie aangeboden nog een keer te kijken naar het Panamese dossier. Ook kunnen we meedenken hoe er wellicht nog een keer een uitgebreide laatste zoektocht daar georganiseerd kan worden. We vragen verschillende experts om mee te denken en aan te sluiten.'

Vaak geprobeerd alarmnummer te bellen

EenVandaag heeft verder het NFI-dossier en het politiedossier in handen. Daaruit blijkt dat Kris en Lisanne meerdere keren hebben geprobeerd het noodnummer te bellen. Zelfs anderhalve week na de verdwijning, op 11 april, is de iPhone van Kris nog aangezet. Ook werden in de nacht van 7 op 8 april tientallen foto's gemaakt van rotsen en bladeren. Het Panamese onderzoek is nog niet afgerond.

Verder spreken we in de uitzending met de Nederlandse ambassadeur in Panama, Wiebe de Boer. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.