De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM ) is ook aansprakelijk voor immateriële schade van een groep inwoners van het door aardbevingen getroffen Groningen. 

De rechtbank in Assen bepaalde dat de gaswinning door de NAM, verantwoordelijk voor de bevingen, het woongenot van de Groningers meer dan gewoon aantast. Volgens de rechtbank is sprake van 'aantasting in de persoon'.

De NAM draait al op voor zichtbare aardbevingsschade aan woningen en andere gebouwen. Een groep van 125 Groningers stapte naar de rechter om een principe-uitspraak te krijgen over de vraag of de NAM bovendien aansprakelijk is voor andere, niet tastbare schade.

Zo hebben mensen lichamelijke en psychische klachten. Velen kampen met een burn-out, hebben last van angst of stress en maken zich zorgen over hun woning die minder waard is geworden.

Of mensen recht hebben op een schadevergoeding en de hoogte daarvan, moet in afzonderlijke rechtszaken worden vastgesteld.

De Staat is wat de rechtbank betreft niet aansprakelijk. De rechtbank vindt dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld door na een relatief zware beving in 2012 de gaswinning niet terug te schroeven. Maar dat wil nog niet zeggen dat de Staat ook voor de kosten moet opdraaien. De NAM is vergunninghouder en daarom aansprakelijk.

De rechter vindt dat duidelijk is dat de aardbevingen "diep ingrijpen in levens" en veel inwoners de situatie als "zeer belastend" ervaren. De NAM maakte een onrechtmatige inbreuk op hun ongestoorde woongenot, aldus de rechtbank.

Onveilig

Uit onderzoek van TU Delft uit 2016 blijkt dat één op de drie huishoudens in het Groningse aardbevingsgebied zich onveilig voelen. Bijna acht procent, dat zijn 4000 gezinnen, kampt met psychische klachten.

EenVandaag bezoekt psycholoog Janneke Hollander. Zij heeft in het bevingsgebied een speciaal inloopspreekuur voor mensen met psychische klachten.

Ook spreken we Annemarie Heite. Ze woont met haar man en twee dochters in het Groningse Bedum. Omdat hun boerderij vol scheuren zat, werd het gebouw gesloopt en wonen ze nu in een noodwoning. Het gezin van Heite werd de afgelopen twee jaar gevolgd door camera's die in hun boerderij en schuur hingen. Van die beelden is nu de documentaire 'Stille Beving' gemaakt, die aanstaande zaterdag 4 maart wordt uitgezonden op NPO2. 

Zowel Hollander als Heite vertellen dat de immateriële schade nog meer impact heeft dan de materiële schade. De psychische klachten gaan onder de huid zitten, zegt Heite. Ook kinderen voelen de stress van hun ouders en de onveilige omgeving. Psycholoog Hollanders voorspelt daarom dat de klachten nog over vele generaties zullen doorklinken: "een zich langzaam ontrollende ramp."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.