Wetenschappers uit binnen- en buitenland maken gehakt van een rapport over aardbevingsschades aan huizen in Emmen. De Drentse stad werd 30 september vorig jaar opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 2.3 op de schaal van Richter. 

De beving, veroorzaakt door de gaswinning van de NAM bij Emmen, leverde 111 schademeldingen aan huizen op. De NAM gaf ingenieursbureau Witteveen + Bos opdracht uit te zoeken of er een relatie was tussen de beving en de schade.

Dit bureau kwam tot de conclusie dat er geen relatie is tussen de beving en de gemelde schade. De meeste scheuren in de huizen zouden er al hebben gezeten voor de aardbeving en dus krijgt niemand zijn schade vergoed. Dit tot ontsteltenis van de omwonenden, die zich totaal niet serieus genomen voelen door de NAM.

Rapport 'stinkt'

EenVandaag vroeg drie deskundigen het rapport van Witteveen + Bos te bestuderen en die kwamen onafhankelijk van elkaar tot de conclusie dat het rapport broddelwerk is. Aardwetenschapper Bernd Andeweg (Vrije Universiteit) stelt dat het rapport ‘stinkt’. Volgens de geoloog doet Witteveen + Bos allerlei aannames die ze niet hadden mogen doen. Daardoor gaan ze veel te kort door de bocht richting conclusie.

Ook zijn collega Manuel Sintubin (Katholieke Universiteit Leuven) is zeer kritisch. Hij zegt dat het rapport wetenschappelijk gezien zwaar onvoldoende is en het kan wat hem betreft dan ook ‘de prullenbak’ in. Beide wetenschappers constateren dan ook dat Witteveen + Bos nooit de conclusie had mogen trekken dat er geen relatie zou kunnen zijn tussen de beving en de schade ontstaan aan huizen in de omgeving.

Twee keer gedupeerd

Voor Menno Klompmaker en Ria Mulder zijn de druiven extra zuur. Hun huis in het Groningse Woldendorp werd vorig jaar onbewoonbaar verklaard na een reeks aardbevingen in het gebied. Verhuisd naar Emmen dachten ze verlost te zijn van de aardbevingen, maar niets bleek minder waar.

Wat de situatie voor hen nog schrijnender maakt, is dat Witteveen + Bos bij hun huis in Woldendorp ook al concludeerde dat de ontstane schade niet veroorzaakt kon zijn door de aardbevingen die de NAM veroorzaakt.

Download

update
clock 21-11-2016 15:23

Reactie NAM op onderzoeksrapport Emmen

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px 'Times New Roman'; color: #5756d6; -webkit-text-stroke: #5756d6}span.s1 {font-kerning: none}

Voor het onderzoek naar de schademeldingen n.a.v. de aardbeving in Emmen op 30 september 2015 hebben wij het onafhankelijke onderzoeksbureau Witteveen+Bos gevraagd om de 111 panden te onderzoeken en te bezoeken. Uit het rapport van Witteveen+Bos  blijkt dat geen van de onderzochte schademeldingen een relatie heeft met de beving van 30 september 2015.

Ons beeld is dat Witteveen+Bos een zorgvuldig en transparant traject heeft doorlopen. Alle 111 panden zijn uitgebreid onderzocht en wij conformeren ons aan het rapport. Mochten de schademelders het niet eens zijn met de afwijzing, dan kunnen zij de Technische Commissie Bodembeweging inschakelen. Deze mogelijkheid hebben we meteen bij de bewoners schriftelijk onder de aandacht gebracht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.