Als een huis aardbevingsschade heeft als gevolg van gaswinning in Groningen, dan is de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) verplicht die schade te vergoeden. Ongeacht in welk gebied dat huis staat. Dat zei de Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders vandaag in Radio EenVandaag.

Tot nog toe was onbekend of elke huiseigenaar zich op schadevergoeding kan beroepen of enkel eigenaren van huizen in de kern van het aardbevingsgebied. Nu blijkt dus dat iedereen een beroep kan doen op schadevergoeding.

In het voorjaar van 2016 start de Nationaal Coördinator Groningen een onderzoek naar aardbevingsschade. ‘Individuele woningen moeten worden geïnspecteerd op schade. Bij een aangetoonde relatie met aardbevingen, is de NAM verplicht de claims te betalen. Dan kunnen ze niet aankomen met: “het potje is leeg” ’, aldus Alders.

‘Slager keurt eigen vlees’ 

Er is al veel gediscussieerd over de wijze waarop de gaswinningsschade in Groningen onderzocht moet worden. Op dit moment stuurt de NAM zelf taxateurs langs huizen waarvan eigenaren schadeclaims hebben ingediend. PvdA-Kamerlid Jan Vos sprak in de RadioEenVandaag uitzending zijn ongenoegen uit over deze wijze van onderzoek: ‘Het NAM-onderzoek is als een slager die zijn eigen vlees keurt.’ In een reactie liet de NAM weten dat dit volgens hen niet het geval is: ‘We hebben het onderzoek laten uitvoeren door ingenieursbedrijf ARCADIS, zij zijn onafhankelijk.’

Omkering bewijslast

Momenteel ligt bij rechtszaken tegen de NAM de bewijslast over het aantonen van schade door gaswinning nog bij huiseigenaren zelf. Jan Vos ziet hierin het liefst zo snel mogelijk een aanpassing: ‘Afgelopen zomer hebben we in de Tweede Kamer gesproken over het omkeren van de bewijslast. Daar is besloten dat de NAM moet aantonen dat schade niet door aardbevingen is veroorzaakt. Het kabinet moet dat snel invoeren.’ Volgens de NAM zal omkering van de bewijslast alleen maar leiden tot vertraging en verjuridisering van het uitkeren van schadevergoedingen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.