In onze serie 'Mijn Nederland' trekken verslaggevers het land in en kijken achter de voordeur wat er leeft onder de mensen.

Zijn het de landelijke thema’s waar de mensen zich druk over maken of is dat wat om de hoek gebeurt belangrijker? In Mijn Nederland staat iedere week staat een nieuwe plaats centraal. Deze week is Radio EenVandaag in de wijk Woensel, het noordelijke deel van Eindhoven.

Aflevering 5: De uitkering

Sam uit Sudan woont sinds 19 jaar in Nederland. Qua werk zat het niet altijd mee, veel opleidingen en baantjes maar nooit echt vast werk kunnen krijgen. De bijstand vindt hij dubbel: fijn dat het vangnet er is, maar niet leuk om in te zitten. Hoewel hij veel mensen kent die daar anders over denken: "ik hoor zo vaak dat mensen helemaal niet aan de slag willen en liever met hun uitkering thuis zitten". 

Aflevering 4: Syrische vluchtelingenkids spreken haast geen Arabisch meer

Ziad vluchtte 2,5 jaar geleden uit Syrie naar Nederland. Een van de dingen waar hij tegenaan loopt is dat zijn zoon (9) inmiddels veel beter Nederlands spreekt dan Arabisch. En hij is niet alleen. “ Kinderen en hun ouders kunnen niet meer goed met elkaar communiceren. Mijn zoon kon me laatst nauwelijks duidelijk maken dat hij kiespijn had. Hij wist het arabische woord voor kies niet”.

Daarom worden in het buurtcentrum door de stichting ‘Ik Wil’ Arabische lessen voor kinderen gegeven. De animo is heel groot. 90 kinderen uit de regio komen er naartoe. 

Aflevering 3: De Ikea-familie

Mevrouw Krijnen (80) begint elke dag in de Ikea Eindhoven. Daar ontmoeten zij en haar man hun ‘Ikea-familie’; een grote groep pensionado’s die daar ’s ochtends voor 1 euro komen ontbijten en uren blijven zitten en praten. 

Mevrouw neemt iedere ochtend een pedaalemmerzak mee, daar stopt ze het ontbijtje in om het vers te houden tot de lunch. (ze eten namelijk ’s ochtends thuis al). Gesprekken aan tafel gaan dikwijls over lichamelijke kwaaltjes en de politiek.

De PVV kan op veel stemmen van de Ikea-ontbijters rekenen. Of Wilders al zijn woorden kan omzetten in daden wordt betwijfeld, maar hij zegt in ieder geval wel de juiste dingen. “Het samen klagen is erg gezellig. als je niet klaagt ben je dood”, zegt mevrouw Krijnen. Om twaalf uur gaan het echtpaar door naar de tweede stop van de dag; de lunchroom van de Hema in Woensel voor een kop koffie.

Bekijk onderstaand filmpje voor een impressie van de 'Ikea-familie':

Aflevering 2: van VMBO Horeca naar 2 Michelinsterren

Op een steenworp afstand van Woensel ligt Nuenen. Daar staat, vlak naast het Van Goghkerkje, het restaurant De Lindehof van chefkok Soenil Bahadoer. Sinds 3 jaar heeft zijn restaurant twee Michelinsterren.

Mensen komen per privé jet naar Eindhoven Airport om bij hem te eten. Het vak heeft hij geleerd op De Rooi Pannen in Woensel. “Daar leerde ik de basis maken; brood, sauzen, worst, koekjes etc.”

Op zijn achtste verhuisde hij met zijn familie vanuit Suriname naar Nederland. Hoewel hij bepaalde aspecten mist van zijn geboorteland, zegt hij “ In Suriname had ik nooit dit succes kunnen behalen, zaken doen en de opleidingen zijn niet zo goed en efficiënt als hier”.

Aflevering 1: Brievenbustouwtjes worden gemeld bij buurtpreventie 

We gaan op pad met een 72-jarige postbode. Ze is na haar pensionering post gaan bezorgen om de rijbewijzen van haar kleinkinderen te kunnen betalen. 5 van de 6 van hen zijn 'half buitenlands'. PVV-leider Geert Wilders kan 'oprotten' volgens haar. Hij zou geen recht van spreken hebben, omdat 'hij zelf half Indonesisch is en zijn vrouw is ook buitenlands.'

Als ze touwtjes uit brievenbussen ziet hangen maakt ze daar melding van bij buurpreventie, omdat het een risico vormt voor een inbraak.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.