In de serie 'Mijn Nederland' trekken verslaggevers van Radio EenVandaag het land in en kijken achter de voordeur wat er leeft onder de mensen.

Zijn het de landelijke thema’s waar de mensen zich druk over maken of is dat wat om de hoek gebeurt belangrijker? 

In Mijn Nederland staat iedere week staat een nieuwe plaats centraal. Deze week bezoekt verslaggever Joris Kreugel van Radio EenVandaag Vijlen. 

Aflevering 5: kleinschalig toerisme

Vandaag bezoekt verslaggever Joris Kreugel de ex-directeur van Landal. Een paar jaar geleden gooide hij het over een andere boeg. In het plaatsje Vijlen kocht hij een oude boerderij die hij heeft verbouwd tot woonhuis en Bed & Breakfast. Ondanks kritiek van sommige Vijlenaren dat er teveel toeristen komen in dit gebied zijn er ook, volgens Hoogland, volop kansen.

Aflevering 4: dialect

Vandaag bezoekt verslaggever Joris Kreugel de heer Delnoij. Hij is 76 jaar, geboren in Vijlen en maakt zich druk over het verdwijnen van het dialect in zijn dorp.

Vandaag gaat verslaggever Joris Kreugel langs de Harmonie St. Martinus. Een vereniging waar jong en oud samenspeelt, maar voor hoe lang nog? De vergrijzing speelt een rol maar ook dat er op scholen geen muziekles wordt gegeven.

Aflevering 2: de buurtwinkel

Vandaag gaat onze verslaggever op pad met  Sjaak Schins. Hij was vierde generatie die buurtwinkel in Vijlen samen met z’n vrouw Beppie bestierde. Het was niet alleen een winkel maar had ook jarenlang een belangrijke sociale functie in het dorp. Inmiddels is Sjaak Schins min of meer met pensioen maar blijft toch ook doorwerken.

Aflevering 1: integreren

En vandaag gaat hij op pad met Viktor Terpstra van de vrijwillige sneeuwbrigade. Jaren geleden verhuisde hij met z’n vrouw van Deventer naar het Zuid-Limburgse dorpje. En dat was niet altijd even makkelijk als Hollander om daar te integreren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.