In onze serie 'Mijn Nederland' trekken verslaggevers het land in en kijken achter de voordeur wat er leeft onder de mensen. 

Zijn het de landelijke thema’s waar de mensen zich druk over maken of is dat wat om de hoek gebeurt belangrijker? In Mijn Nederland staat iedere week staat een nieuwe plaats centraal. Deze week het Gelderse Velddriel, een dorp van 1500 inwoners in de Bommelerwaard.

Aflevering 5: “De bejaardenhuizen moeten terug!” 

Dat is de noodkreet van Truus Peters, voorzitter van de Stichting Ouderenwerk Nooitgedacht. Die stichting organiseert elke twee weken een ontspanningsmiddag in het lokale dorpshuis waar tientallen ouderen reikhalzend naar uit kijken. Hoe is het om oud te worden in een dorp als Velddriel? Geeft de gemeente genoeg ondersteuning aan ouderen die nog zelfstandig wonen? En wat moet er veranderen om de ouderen in het dorp te houden? Verslaggever Harm van Atteveld hoort het tijdens de bingo.

Aflevering 4: De laatste der Mohikanen 

Frans Van Kuijk is één van de laatste klompenmakers van Nederland. Van Kuijk is een kleurrijk figuur en beziet op geheel eigen wijze de wereld om hem heen. Hij houdt een familietraditie van meer dan 400 jaar in ere. Hoe hij dat doet? Kijk hier:

Aflevering 3: "Den Haag moet het platteland niet overslaan"

Mensen in een dorp willen veel doen om leegloop te voorkomen, maar dan moet Den Haag er wél oog. Oor hebben. Het is de hartenkreet van Carola van Kessel, voorzitter van de dorpsraad van Velddriel. Eén van de voorzieningen die het moeilijk heeft is de supermarkt die keiharde concurrentie heeft van de Lidl. In deze aflevering een bezoek aan de supermarkt én een wandeling met de dorpsraad.

Aflevering 2: "De mensen werken hier iets harder"

Wie in Velddriel is valt op dat hier opvallend veel Mercedessen rijden. En in een dorp van 1500 inwoners zijn er maar liefst drie Mercedes-garages. Waar doen ze dat van? Hoe gaat het hier tweeënhalve maand voor de verkiezingen met de economie? En hangt hier nog wel een touwtje uit de brievenbus? 

Aflevering 1: Kerk dicht? Nee!

De Sint Martinuskerk is het middelpunt van het dorp en dat moet zo blijven. Dat vinden veel mensen die emotioneel reageren op het voornemen van het bisdom om de kerk te sluiten.

De geschiedenis van kerk zit diep verankerd in het dorp. Nadat in de Tweede Wereldoorlog de Duitsers de kerk bij hun aftocht opbliezen bikten de mannen van Velddriel de stenen van die kerk schoon en bouwden en een nieuwe van. Dat juist een kerk met zo’n historie dicht moet pikken de dorpelingen niet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.