In onze serie 'Mijn Nederland' trekken verslaggevers het land in en kijken achter de voordeur wat er leeft onder de mensen.

Zijn het de landelijke thema’s waar de mensen zich druk over maken of is dat wat om de hoek gebeurt belangrijker? In Mijn Nederland staat iedere week staat een nieuwe plaats centraal. Deze week is Radio EenVandaag Nieuwgein, een stadje dicht bij Utrecht. 

Aflevering 4: ‘Het sociaal gevoel is ver beneden peil’

De familie Noordanus woont net in een nieuw gekocht appartement in Nieuwegein om zo -op de begane grond- goed voorbereid te zijn voor de oude dag. Ze gaan 17 weken per jaar op vakantie naar Spanje en hebben het goed. Toch geven ze het Nederland van nu als rapportcijfer een mager zesje. In Radio EenVandaag leggen ze uit waar de schoen wringt en waarom ze, als oud PvdA-kiezers, nu voor eerst gaan stemmen op de PVV van Geert Wilders.

Aflevering 3: ‘Vluchtelingen zijn welkom, maar we hebben wel een probleem met hen huisvesten’

Een incassomedewerker van een woningbouwcorporatie staat in een Nieuwegeinse voortuin met een beertje in haar hand. De verbaasde verslaggever hoort van haar dat ze aan geocaching doet, een internetspel. Als ze aanbellen bij de woning die bij de voortuin hoort ontstaat met de bewoner een gesprek over de issues van nu: ouderenzorg en vluchtelingen.

Aflevering 2: 'Elke mantelzorger heeft een vriend nodig'

Dagmar van Amerongen heeft haar vriendin Eveline Zomers voorgedragen voor een Mantelzorg Award. De awards worden vanmiddag uitgereikt door staatssecretaris Van Rijn. "Ik ben voorgedragen omdat ik iets doe voor het gezin van Dagmar," vertelt Eveline in de Nieuwegeinse huiskamer van Dagmar. Eveline gaat gewoon leuke dingen doen met Dagmar als ze er even doorheen zit.

Dagmar heeft veel op haar bordje: een zorgintensief gezin en een man met een psychiatrische aandoening. Werk combineren met de zorg thuis bleek onmogelijk: onlangs zegde ze haar baan op. Sindsdien werkt ze vanuit huis en vlogt ze over haar nieuwe leven. 

Nederland krijgt van Dagmar als rapportcijfers een 8,5. Hogere drempels in de zorg zijn volgens haar onvermijdelijk, maar "áls je dan zorg nodig hebt moet die er wel zijn." Als er geen bed beschikbaar is voor opname in een GGZ-instelling voor haar man hoort ze wel eens: "Kun je je kinderen niet laten logeren, dan kun jij voor je man zorgen." En dat helpt niet volgens Dagmar.

Een vlog van Dagmar: 

Aflevering 1: ‘Het is vooral ik, ik, ik’

De familie Van Engelen is een hardwerkende familie. Verslaggever Harm van Atteveld komt moeder en zoon tegen op straat als ze druk zijn met het bezorgen van het plaatselijke huis-aan-huis, de Molenkruier. Een baantje op je veertiende leert je wat de waarde van het geld is, vindt moeder Van Engelen, die intussen haar man belt met de vraag of hij ook de verslaggever te woord wil staan.

Thuis, in de eensgezinswoning, noemt de goedlachse meneer Van Engelen zich een beroeps-WAO’er. Een hersentumor is de oorzaak dat de voormalig beroepsmilitair is afgekeurd. Nu zet hij zich in voor de school waar zijn dochtertje op zit. Daar ziet hij dat 'de mentaliteit ver te zoeken is'.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.