Het lijkt bijna afgekeken uit het boekje van Lady Diana. Vijf vriendinnen van prinses Meghan Markle hebben aan People haar kant van het verhaal verteld over het sluimerende conflict met haar vader Thomas Markle. Dat bleek bedacht door de prinses zelf.

Buiten het koningshuis om contact opnemen met de media, al dan niet met vriendinnen als tussenpersoon. Het is een truc die Lady Diana ook nog wel eens wilde toepassen. Wellicht het bekendste voorbeeld is de biografie die over de prinses werd geschreven door Andrew Morton: 'Diana, her true story, in her own words'.

Een boekje open

Toen de prinses doorkreeg dat Morton aan het boek was begonnen, liet ze via via doorschemeren dat ze geïnteresseerd was om geïnterviewd te worden. Maar van direct contact kon geen sprake zijn, omdat de Koningin daar absoluut niet op de hoogte van mocht zijn. De prinses was namelijk van plan een behoorlijk boekje open te doen over haar huwelijkssituatie.

Daar kwam het goed van pas dat prinses Diana en journalist Andrew Morton een gemeenschappelijke vriend hadden: Dr. James Colthurst. De vriend ging, gewapend met de vragen van Morton, op de thee met biscuitjes bij prinses Diana en nam al haar antwoorden op met een taperecorder. De banden belanden vervolgens weer bij Morton, die alle ingrediënten had voor een zeer onthullend boek.

'Het bleek allemaal waar'

Het enige probleem: Morton kon zijn bron niet onthullen. "Zijn boek werd bijna niet uitgegeven, omdat het waanzin leek. Maar het bleek allemaal waar te zijn", zegt oud-Engeland correspondent Peter Brusse. Engeland kreeg een inzicht in een dramatisch functionerend verstandshuwelijk.

De publicatie zette de verhoudingen binnen het koningshuis op scherp, voorzover dat nog niet aan de hand was. "Er kwam een kamp-Charles en een kamp-Diana", zegt Brusse, "die elkaar bevochten met interviews en lekken naar de media."

Diana plaveide de weg voor Meghan

Een aantal jaar later gaf Diana ook een beroemd televisie-interview waar ze nogmaals inzicht gaf in het huwelijk. Ze had maar één taak, stelde ze in dat interview: om een troonopvolger en een reserve te baren, 'a heir and a spare'. Nadat ze haar 'taak had volbracht', voelde Diana zich afgedankt.

Lees ook

Het koningshuis heeft wel zijn lering getrokken uit de Prinses Diana-episode, stelt Brusse. "Na de dood van Diana heeft de koningin begrepen dat ze wat meer gevoel moet tonen. Dat ze wat aardiger moet zijn voor een nieuwe prinses. Je zou kunnen zeggen dat Diana de weg heeft geplaveid voor Meghan Markle."

Oud-Engeland correspondent Peter Brusse vergelijkt prinses Diana met Meghan Markle in Radio EenVandaag.