Als je ziet hoe Meghan Markle open en benaderbaar is voor het publiek, zou je denken dat de Britten weglopen met de Amerikaanse actrice die zaterdag met prins Harry trouwt. Maar volgens persfotograaf Arthur Edwards die ruim 40 jaar de Britse royals volgt, zijn de Britten nog niet massaal overtuigd.

"Ik heb het zo’n 100 mensen gevraagd, elke keer vraag ik ‘wat vind je van Meghan?’ en ik krijg nooit hetzelfde antwoord. Sommige mensen vinden haar niet leuk, denken dat het niet zal werken, sommigen vinden haar geweldig, anderen denken omdat ze een actrice is we niet haar ware persoon zien.”

Eerste foto Lady Di

Arthur Edwards is een begrip in Brits royaltyland. Hij begon zijn fotografiecarrière eind jaren 70 toen de Britse tabloid The Sun hem vroeg uit te zoeken met wie kroonprins Charles zou trouwen. Na twee jaar vond hij een mooi meisje bij een polowedstrijd, ze droeg een ketting met de letter ‘D’. Toen Edwards op haar afliep gaf ze toe dat ze Lady Diana Spencer was. 

Sindsdien legt hij elke stap van de royals vast. "Ik doe dit nu 40 jaar, ze noemen mij Arthur en ik noem hen ‘Sir’ en ‘Madam’." De eerste foto die hij van prins Harry nam was toen zijn moeder 32 jaar geleden met hem als pasgeboren baby het ziekenhuis uit liep.  

 'Gewoon niet koninklijk'

Harry is een van de populairste Britse royals. Uit het laatste onderzoek van Ipsos MORI blijkt dat hij en zijn oma, de Britse koningin Elizabeth, wereldwijd het meest geliefd zijn. Meghan Markle moet het grote publiek nog leren kennen en is nog relatief onbekend. 

Op de jaarlijkse mei-markt in het Britse Epping kijken de Britten uit naar het huwelijk van zaterdag: "Ik denk dat het fantastisch wordt, het is op dezelfde dag als de bekerfinale , dus ik kan én voetbal kijken én het huwelijk.” Anderen moeten wel even wennen aan de bruid: "Het is nogal ongebruikelijk dat iemand van de koninklijke familie met een Hollywoodactrice trouwt. Ik vind haar gewoon niet zo koninklijk."

'Ik zie echte liefde'

 Arthur Edwards wuift de kritiek weg, hij gelooft in de oprechtheid van Markle: "Iedereen heeft een mening, ik ook, maar wat ik zie zoals ze met elkaar omgaan, zoals ze handen vasthouden, ze zijn heel oprecht met elkaar. Een ouwe rot zoals ik kun je niet voor de gek houden. Ik observeer ze ook als ze denken dat ik niet kijk en dan zie ik echte liefde."

Verslaggever Vanessa Lamsvelt en Martijn Rosdorff vertellen over Meghan Markle bij EenVandaag