Vannacht was het zover: het interview van Oprah Winfrey met de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan werd uitgezonden in de Verenigde Staten. Het Britse koningshuis krijgt er flink van langs.

Verslaggever en Groot-Brittannië-deskundige Vanessa Lamsvelt beantwoordt 4 vragen over het bijzondere gesprek.

1. Wat zijn de opmerkelijkste uitspraken uit het interview?

"Die gaat over de huidskleur van Archie, het 2-jarige zoontje van Harry en Meghan, die een Afro-Amerikaanse moeder heeft. Het stel wil geen namen noemen, maar vertelt aan Oprah dat er tijdens de zwangerschap zorgen waren over de huidskleur van het aanstaande kind. Volgens Meghan is dat een van de redenen dat Archie geen koninklijke titel heeft. Overigens werd na zijn geboorte in mei 2019 gezegd dat Harry en Meghan hem geen titel wilden geven, omdat ze hem een zo 'normaal' mogelijk leven wilden geven. Geen titel betekent namelijk minder koninklijke verplichtingen.

Een andere opmerkelijke uitspraak is dat Meghan vertelt dat ze zich op een gegeven moment zo klem voelde zitten, met alle leugens die over haar werden verspreid, dat ze suïcidale gedachten had. Deze uitspraak zal de Britten pijnlijk herinneren aan Diana, die destijds vertelde hoe eenzaam ze zich voelde binnen het koningshuis.

Tot slot zal Buckingham Palace ook niet bepaald blij zijn met Meghan, die zegt dat er moedwillig karaktermoord is gepleegd. In de aanloop naar het huwelijk ging er een verhaal rond dat Meghan haar schoonzus Kate aan het huilen had gemaakt tijdens een doorpas van de bruidsmeisjes. Volgens Meghan is het tegenovergestelde waar, en is dit verhaal bewust gelekt naar de pers om Kate als lieveling neer te zetten en haar als gemene diva."

Lees ook

2. Het is nu alleen nog in VS uitgezonden, maar hoe zijn de reacties in Engeland?

"Iedereen is het er wel over eens dat de onthullingen erger zijn dan gedacht. Met name de beschuldigingen van racisme halen alle krantenkoppen. Maar de tabloids zouden de tabloids niet zijn als ze niet terug zouden slaan. "De koningin is geen racist", kopt de Daily Express.

Maar net als in de aanloop naar het interview, zie je ook in de reacties dezelfde scheidslijn: een deel is verontwaardigd over de aantijgingen en dat het nog altijd zo moeilijk is voor een buitenstaander om binnen te komen en een plek te vinden. Maar er is ook een grote groep die het Britse koningshuis te vuur en te zwaard verdedigt en het onacceptabel vindt dat Harry en Meghan zo 'on-koninklijk' uit de school klappen."

Een Britse krant over het interview
Bron: ANP
Een Britse krant over het interview

3. En zijn er al reacties van het Britse koningshuis?

"Nee, en ik verwacht ook dat ze het stof eerst zullen laten neerdwarrelen. In principe reageert het koningshuis niet. Het was al uniek dat Buckingham Palace vorige week naar buiten bracht dat ze onderzoek gaan doen naar vermeend pestgedrag van Meghan tegen het paleispersoneel.

Wel verwacht ik dat ze met iets van een reactie zullen moeten komen op de beschuldiging van racisme. Die is zo hard en schadelijk, daar kunnen ze hun mond niet over houden. Dus ik verwacht daar binnen de komende dagen wel een reactie op."

Een fragment uit het interview waarin Meghan uitlegt waarom ze nu een interview geeft.

4. Kan dit interview gevolgen hebben voor het koningshuis, denk je?

Op de lange termijn niet, het is zo'n eeuwenoud instituut dat al zoveel schandalen heeft overleefd. Zelfs na de dood van Diana, toen het koningshuis in een zware crisis verkeerde, krabbelde het weer op. Maar op korte termijn is het wel schadelijk dat nu zo expliciet het label 'racisme' aan ze kleeft.

Destijds na de dood van Diana heeft toenmalig premier Tony Blair bij de koningin erop aangedrongen om het volk toe te spreken. Dat was ze aanvankelijk absoluut niet van plan. Ik verwacht dat ook nu premier Boris Johnson zich zal mengen in de discussie over hoe ze de schade zo snel mogelijk kunnen beperken."

info

Waar is het interview te zien?

Je kan natuurlijk op social media al stukjes bekijken, maar voor het hele interview moet je vanavond naar de Belgische zender VRT. Morgen wordt het in Nederland uitgezonden op Net 5.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.