Het Britse koningshuis zit er behoorlijk mee in de maag: Thomas Markle, de vader van Meghan Markle, heeft in diverse interviews een boekje open gedaan over uitspraken van Prins Harry. Zo liet hij zich uit over de vermeende kinderwens van Meghan en stelde hij dat president Donald Trump volgens Prins Harry 'nog even de tijd moet krijgen'. In Buckingham Palace is er sprake van een crisisberaad. Het koningshuis wil voorkomen dat vader Thomas Markle nog verdere onthullingen kan doen.

Ongemaakte sla met bietjes

Loslippigheid binnen de entourage van het Britse koninghuis, dat is niet de eerste keer. Het deed oud-Engeland-correspondent Hieke Jippes direct denken aan de flamboyante museumdirecteur Sir Roy Strong. "Roy was heel dik met de Queen Mother, ontmoette haar regelmatig en is later over die periode gaan publiceren. Hij beschreef de weekenden die hij bij het koninklijk huis verbleef, het ijzeren regime wat er gold en ging tot in detail in op de onaangemaakte sla met bietjes die werd geserveerd."

Roy Strong groeide niet op in koninklijke kringen. "Strong was een hele gewone jongen, die opgroeide in een achterkamer in Liverpool", vertelt Jippes. Hij was een autodidact die zich de etiquette eigen maakte en zich opwerkte tot de hoogste sociale kringen. Als directeur van het Victoria and Albert Museum ontmoette hij regelmatig leden van het koninklijk huis en het klikte direct met de Queen Mom. Hij verbleef regelmatig weekenden op het paleis en ontwierp bijvoorbeeld ook de 'royal gardens' van Prins Charles. 

Limonadeglazen vol gin

Later zou Strong zijn dagboeken over deze periode publiceren in boekvorm. De onthullende details over de Queen Mom bewaarde hij tot een jaar na haar dood en deden een hoop stof opwaaien. "Strong vertelde bijvoorbeeld hoe de queen mom op lunchuitnodigingen steevast reageerde met: 'Ik regel het vloeibare gedeelte.' Iedereen wist dat zij hier limonadeglazen vol gin en een druppeltje tonic mee bedoelde", vertelt Jippes. Bovendien onthulde Strong dat de koninklijke moeder behoorlijk racistische uitlatingen kon doen over bijvoorbeeld joden en zwarte mensen.

Het heeft er overigens niet voor gezorgd dat Strong zijn krediet bij het koninklijk huis verspeelde. "Op de een of andere manier heeft hij ervoor gezorgd dat hij veel kan zeggen, zonder daarop aangekeken te worden", aldus Jippes. "Tijdens de bruiloft van Kate en William liep hij zelfs nog voor het bruidspaar uit. Om dan de dag erop in de Daily Mail te schrijven dat het bruidspaar er niet uitzag in hun kledij."

De verhalen van Strong vinden gretig aftrek bij het Britse publiek, die altijd hongerig lijkt naar onthullingen over het koningshuis. Volgens Jippes is die honger te verklaren door het sprookje dat de Britten van hun koningshuis maken. "Er zit een verhevenheid in het koningshuis, het is omgeven met mysterie. Ze zijn toch ook, zoals ze zelf zeggen, door God uitverkoren. Dat maakt ze bijzonder en dat wekt een hele platte nieuwsgierigheid op. We willen eigenlijk gewoon horen: ook de royals gaan naar de wc."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.