Prinses Margarita de Bourbon de Parme heeft voor de rechter, onder ede, ontkent dat zij ooit een gesprek heeft opgenomen met toenmalig Koningin Beatrix. Dat  blijkt uit een getuigenverklaring, in bezit van The Post Online, die zij in oktober 2012 aflegde voor een Amsterdamse rechter-commissaris. 

In haar verklaring voor de rechter-commissaris ontkent de dochter van Prinses Irene alles wat zij ooit zei tijdens een roemrucht twistgesprek met haar tante, koningin Beatrix, in Huis ten Bosch op 19 januari 2002. Margarita nam dat gesprek heimelijk op. Barend & van Dorp wist de hand te leggen op een transcript van deze zogenoemde ‘Margarita-tape’ en liet in de uitzending van 3 april 2006 uitvoerige citaten nazeggen door twee actrices.

Aan het begin zegt Margarita volgens de transcriptie, waar The Post Online uit citeert: “Ik heb het gevoel dat je niet begrepen hebt wat voor hulp ik gevraagd heb en waarom ik die aan jou heb gevraagd.” Beatrix antwoordt: “Je hebt helemaal geen hulp gevraagd. Je hebt alleen beschuldigd. En vals beschuldigd. Afgezien dat je de namen niet kunt schrijven, en nog zo’n paar dingen. Ik begrijp dus niet helemaal waar je op doelt.” Margarita werpt de koningin voor de voeten dat Edwin en zij stelselmatig worden afgeluisterd, zelfs ten paleize. Onzin, zegt Beatrix: “Je wordt niet afgeluisterd. Bovendien: waarom zouden we je afluisteren? Eerlijk gezegd ben je niet de moeite waard om af te luisteren. En Edwin helemaal niet.” Margarita waarschuwt Beatrix ook voor haar oudere broer: “Carlos is zo psychisch gestoord dat hij ons vroeger niet alleen in elkaar heeft geslagen, maar hij heeft ons een keer tegen de muur gezet en zo onze keel dichtgeknepen. Hij is niet in orde.”

Prinses Margarita kwam in 2003 in het nieuws door in interviews te stellen dat haar man Edwin de Roy van Zuydewijn stelselmatig werd tegengewerkt door de Oranjes. Het gesprek was het zesde, en naar later bleek laatste, tussen de prinses en de koningin waarin Margarita vergeefs vroeg aan Beatrix om een einde te maken aan het gewroet tegen Edwin en haar, dat toen al zo’n twee jaar gaande was.

Kijk ook de EenVandaag-uitzendingen terug over Edwin de Roy van Zuydewijn:

20 jaar EenVandaag: Edwin de Roy van Zuydewijn

Het gelijk van de Roy van Zuydewijn

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.