Er lagen concrete dreigementen om toenmalig Koning Beatrix te doden tijdens de dodenherdenking op de Dam in 2000. Dat herinnert Joop van Riessen, oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie, zich in EenVandaag.

Volgens de oud-politiechef kwamen de onheilspellende berichten op 4 mei vlak voor de plechtigheid op de Dam binnen. Van Riessen: “Rond 14 uur kwamen de dreigementen binnen. Dat was via de AIVD of een informant. In ieder geval was voor ons op dat moment niet na te trekken of de informatie waar was. Je kunt dan twee dingen doen. Het risico nemen of maatregelen nemen. We hebben dat laatste gedaan.”

Kijk & Lees ook: 

Beatrix wilde per se naar de Dam

Ook Koningin Beatrix werd op de hoogte gesteld van de situatie. Van Riessen: “De majesteit werd onmiddellijk geïnformeerd. Ze wilde per se de Dam op gaan. Een buitengewoon dapper besluit, dat moet gezegd.” 

Over de veiligheidsmaatregelen die de Amsterdamse politie toen heeft genomen, is van Riessen ook tamelijk concreet. “We hebben na de melding de omringende panden bij de Dam leeg geveegd. Zo kon er niet vanaf de gebouwen geschoten kon worden. Daarnaast lagen er ook scherpschutters op de daken.”

Tot op het laatste moment was het onduidelijk of Koningin Beatrix daadwerkelijk haar opwachting kon maken op de Dam. “Het was tot vlak voor acht uur nog heel spannend. Als we iets verdachts gevonden hadden, dan was de hele boel alsnog afgeblazen.”

Willem Alexander: Balthasar Gerards was in Amsterdam

Uiteindelijk liep alles met een sisser af en verliep de herdenking vlekkeloos. De oud-politiechef herinnert zich nog hoe groot de opluchting was: “We waren ongelooflijk blij na afloop. En ook prins Willem-Alexander was goed geluimd. Hij maakte nog een grapje dat Balthasar Gerards in de hoofdstad. Een leuk, maar tegelijk ook serieus grapje.” Gerards was de moordenaar van prins Willem van Oranje in 1584.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.