De Afghaanse tiener Sonita en prinses Mabel van Oranje hebben één ding gemeen: ze strijden beiden tegen het kindhuwelijk. EenVandaag sprak ze exclusief tijdens documentairefestival IDFA, waar de film over Sonita vertoond werd. 

Sonita heeft een grote droom: ze wil een beroemde rapper worden. Haar familie heeft echter andere plannen. Ze willen haar uithuwelijken. Een huwelijk levert de familie namelijk 9.000 dollar op.

Een tweede probleem is dat vrouwen niet mogen zingen in Iran, het land waar de familie naartoe is gevlucht. Sonita laat haar droom niet zo maar afnemen. Ze plaatst een rapnummer tegen kindhuwelijken op Youtube. De Iraanse filmmaakster Rokhsareh Ghaemmaghami volgt Sonita in haar strijd en betaalt haar ouders ‘de bruidschat’ van 9.000 dollar. 

De documentaire Sonita gaat op het documentairefestival IDFA in première. Prinses Mabel van Oranje leidde gisteravond een discussie met experts over kindhuwelijken. Zij is nauw betrokken bij de organisatie Girls Not Brides die wereldwijd campagne voert tegen kindhuwelijken. Verslaggever Caroline van den Heuvel spreekt met Mabel en Sonita.