De Koning der Nederlanden en de Koning van België; beiden zitten ze dit jaar 5 jaar op de troon. De generatiegenoten hebben veel gemeen, maar verschillen ook. Bijvoorbeeld als je kijkt naar de populariteit bij de bevolking.

Koning Willem-Alexander is populair, blijkt uit diverse peilingen. Uit het jaarlijkse Koningsdagonderzoek onder ruim 25.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat 85 procent van de deelnemers er vertrouwen in heeft dat hij zijn werk goed doet. Maar in Belgisch onderzoek krijgt zijn collega koning Filip net een voldoende, hij moet het met een zesje doen.

Lees & kijk ook:

Koningshuisdeskundige en journalist voor ‘Het Nieuwsblad’ in België Wim DeHandschutter verklaart het verschil in waardering voor een deel door de manier waarop Willem-Alexander omgaat met 'het gewone volk'. "Filip maakt veel moeilijker contact, kan veel minder makkelijk over koetjes en kalfjes praten."

Het is ook veel moeilijker om staatshoofd te zijn in België, merkt de koningshuisdeskundige op. "Het koningshuis in het verdeelde België wordt nog steeds gezien als een Franstalig bastion. Ze spreken Nederlands, maar je blijft hun Franse accent horen." Koning Filip en het koningshuis horen symbool te staan voor de eenheid van België. "Maar eigenlijk wil een groot deel van de bevolking het land juist uit elkaar wil laten vallen."

De manier waarop de nationale feestdag wordt gevierd verschilt ook enorm. Koningsdag bij ons is een groot feest. In België gaat het er op 21 juni nogal matjes aan toe. Maar tot snlot ziet DeHandschutter ook een overeenkomst tussen Willem-Alexander en Filip, namelijk in de manier waarop ze hun werk doen. "Beide koningen staan even sterk in hun positie. Het zijn allebei heel hardwerkende koningen, en dat straalt af op beide landen."