Koning Willem-Alexander is in zijn vijfde jaar op de troon populairder dan ooit. Dat blijkt uit jaarlijkse Koningsdagonderzoek onder ruim 25.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. 85 procent van de deelnemers heeft er vertrouwen in dat hij zijn werk goed doet. Een jaar geleden was dat nog 82 procent en in 2016 77 procent. 

Koning van alle Nederlanders

Op meerdere aspecten scoort Willem-Alexander beter dan vorig jaar. Meer mensen vinden dat Willem-Alexander weet wat er speelt in Nederland (70%>75%) en vinden hem koning van alle Nederlanders (77%>81%). Ook is hij volgens iets meer mensen geloofwaardig (80%>83%) en presenteert hij zich beter (85%>89%). 

Verder omschrijven panelleden de koning als betrokken, benaderbaar en open. Ook vinden ze hem gewoon, maar niet te gewoon. Diverse koningshuis-experts merkten op dat de koning daarvoor moest waken. Slechts 10 procent van de panelleden vindt Willem-Alexander op dit moment te gewoon, tegenover 80 procent die dat niet vindt. 

Joyce Boverhuis presenteert de panelresultaten op NPO Radio 1, met commentaar van Vorsten-hoofdredacteur Justine Marcella

Máxima populairste lid Koninklijke familie

Net als voorgaande jaren is koningin Máxima het populairste lid van het koningshuis. Ook constant is de tweede plek voor Willem-Alexander. Wel nadert hij langzaam maar gestaag de koningin als het gaat om het favoriete lid van het Koninklijk Huis. Prinses Beatrix en prof. mr. Pieter van Vollenhoven delen de derde plek. 

KIJK & LEES VERDER:

Straf op majesteitsschennis terecht omlaag

Eerder deze maand stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor het verlagen van de straf op majesteitsschennis. Waar men voorheen maximaal vijf jaar celstraf kon krijgen, is dat nu maximaal vier maanden. Een meerderheid (56%) van de leden van het Opiniepanel vindt dit een goede zaak. 

Veel mensen vinden dat er een straf op moet staan, maar vinden de oude strafmaat overdreven. “Er moet wel gestraft worden, afhankelijk van de gebeurtenis. Maar een celstraf van vijf jaar is niet meer van deze tijd”, zegt een panellid. "De koning kan en mag niks terug zeggen. Dus is een stukje extra bescherming niet meer dan logisch”, aldus een panellid over de moeilijke positie van de koning. Ruim een kwart (29%) is om die reden tegen de verlaging.

RAPPORTAGE ONDERZOEK KONINGSDAG 2018

over dit onderzoek
clock 24-04-2018 15:01

Aan het onderzoek deden 25.958 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 13 tot en met 23 april 2018.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit gemiddeld 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. 
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden.
 De software is van Vision Critical.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.