De Oostenrijkse Formule 1-coureur Niki Lauda is op 70-jarige leeftijd overleden. Lauda werd drie keer wereldkampioen bij de Formule 1. EenVandaag sprak 5 jaar geleden exclusief met de oud-coureur.

Reden om Lauda te interviewen was de film 'Rush' die over hem en playboy-coureur James Hunt verscheen. Het zou het mooiste raceseizoen uit de geschiedenis van de Formule 1 moeten worden: het duel tussen Ferrari-perfectionist Niki Lauda en McLaren-playboy James Hunt, maar het eindigde voor Lauda in een drama.

Ik moest nu eenmaal accepteren dat het gevaarlijk was

Ernstig verbrand

Tijdens een race in 1976 raakte Lauda levensgevaarlijk gewond tijdens een crash. Hij verbrandde zijn gezicht en lichaam en zweefde op het randje van de dood. Tijdens het interview liet Lauda weten zich het ongeluk van toen nog te herinneren als de dag van vandaag. "Het is nog zo bepalend. Je vergeet die dag nooit meer. Je hebt een bijna-doodervaring en je moet je helemaal terugvechten. Dat blijft je altijd bij." Verder vertelde Lauda dat hij een manier had gevonden om het ongeluk te verwerken.

6 weken na het ongeluk stapte hij gewoon weer in de auto voor de volgende race. "Ik moest nu eenmaal accepteren dat het gevaarlijk was." Volgens Lauda heeft de huidige generatie coureurs het een stuk makkelijker. "Ze hebben niet dezelfde problemen als wij toen. Mentaal is het makkelijker, omdat het niet zo gevaarlijk meer is. Maar om met je wagen tot de limiet te gaan en te winnen, is nu net zo moeilijk als vroeger."

Bioscoopwaardig

Hollywood vond het leven van Lauda bioscoopwaardig en besloot de film 'Rush' bijna 6 jaar geleden uit te brengen. De film werd gemaakt door de Amerikaanse regisseur Ron Howard, die ook 'Apollo 13' en 'A Beautiful Mind' regisseerde. Verslaggever Bart Hettema, stiekem zelf groot fan van de Formule 1, sprak Lauda in een exclusief interview over de film.

Exclusief interview Niki Lauda over het F1-tijdperk van de jaren 70 en nu.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.