Spektakel, vechtlust, glamour en gevaar. Het mooiste seizoen uit de geschiedenis van de Formule 1, het duel tussen Ferrari-perfectionist Niki Lauda en McLaren playboy James Hunt, het ongeluk van Lauda waarbij hij bijna in de vlammen omkwam. Dat seizoen van 1976 herleeft binnenkort in de bioscoop, in de film 'Rush', van de Amerikaanse regisseur Ron Howard, die ook 'Apollo 13' en 'A Beautiful Mind' regisseerde.  EenVandaag sprak uitgebreid met Lauda in een exclusief interview. 

Lauda werd driemaal wereldkampioen in de Formule 1 - voor Ferrari en McLaren. De Oostenrijker maakte op het circuit vooral naam door zijn calculerende en koele manier van racen en de manier waarop hij zijn technische inzichten gebruikte om de race-auto's sneller te maken. Lauda's komst in de Formule 1 symboliseerde het afscheid van de flamboyante playboy racers (zoals zijn directe concurrent en rokkenjager James Hunt) en de introductie van de superprofessionele en technisch onderlegde rijders.

Lauda raakte in 1976 levensgevaarlijk gewond toen hij op het circuit verongelukte. Hij verbrandde zijn gezicht en lichaam en zweefde op het randje van de dood. Zes weken later stapt hij weer in de auto voor de volgende race. Materiaal voor een speelfilm en die is er dus nu. ‘Rush’ gaat op 3 oktober in premiere. 

Verslaggever Bart Hettema sprak uitgebreid met Lauda over de film 'Rush, het F1-tijdperk van de jaren ‘70 en nu.

Lange versie interview Niki Lauda

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.