Het krediet van het kabinet is nagenoeg op, waarschuwen GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver, Lilian Marijnissen van de SP, en Lodewijk Asscher van de PvdA bij  EenVandaag. Per dag wordt de kans op samenwerking in de toekomst kleiner.

Nu de afschaffing van de dividendbelasting niet doorgaat, vrezen de drie dat het kabinet en de coalitie wederom kiezen voor de belangen van het bedrijfsleven. "Het kan niet zo zijn dat die twee miljard euro weer naar de multinationals gaan", zegt SP-leider Marijnissen. PvdA-leider Asscher waarschuwt op zijn beurt "dat de coalitie een ernstige fout maakt door een arrogante houding aan te nemen en de dividendfout te herhalen".

Het kabinet wil er voor iedereen zijn. Dit is het moment om te laten zien dat ze het menen.

Geld naar agent, verpleegkundige en onderwijzer

Alle drie de linkse leiders pleiten ervoor dat het vrijgevallen bedrag van bijna twee miljard euro naar de agent, de verpleegkundige en onderwijzer gaat. Veel vertrouwen dat het kabinet die wens vervult is er echter niet. Het minimale dat Rutte kan doen, is een streep halen door de geplande btw-verhoging van 6 naar 9 procent op dagelijkse boodschappen, vinden Klaver, Asscher en Marijnissen.

Ondertussen neemt het chagrijn bij de drie oppositieleiders dus flink toe. Mede omdat de premier niet met hen in debat wil over het niet afschaffen van de dividendbelasting, maar donderdag wel commissarissen van beursgenoteerde bedrijven ontvangt. De drie zien geen uitgestoken hand van Rutte en waarschuwen voor de gevolgen.

Rutte heeft echt een enorm bord voor zijn kop

'Mislukt kabinet'

"Ze kunnen de oppositie negeren, maar de kiezer gaat ze daarvoor afrekenen", voorspelt Klaver. Hij gaat er vanuit dat het kabinet na de Statenverkiezingen in maart de meerderheid verliest in de Eerste Kamer. "Die verkiezingen zijn een referendum voor het kabinet." Samen met Marijnissen van de SP zegt hij dat de bereidheid om dan samen te werken met het kabinet per dag afneemt. Klaver voegt eraan toe dat 'de prijs op samenwerking alleen maar hoger wordt'.

PvdA-leider Asscher gaat het verst. Hij gooit nagenoeg de deur in het slot. "Dit kabinet verspeelt de steun van de samenleving en de oppositie. Dan heb je een mislukt kabinet. Veel succes ermee."

Het kabinet is zijn geloofwaardigheid kwijt

Kabinet houdt geen rekening met oppositie

Donderdagavond spreken de vier coalitiepartijen over wat te doen nu de afschaffing van de dividendbelasting niet doorgaat. Tot op heden hebben VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie aangegeven het vrijgekomen geld te gaan besteden aan het vestigingsklimaat. Politiek commentator Joost Vullings: "Er is geen enkel signaal dat het kabinet en de coalitie rekening gaan houden met de wensen van de oppositie." Ook zegt hij: "Uiteraard hoort flink lawaai maken het bij het oppositiewerk. Toch zijn de geluiden van de drie linkse partijen niet te negeren. Het kabinet kan zich na de Statenverkiezingen lelijk in de vingers snijden als het nu niet investeert in de relatie met oppositiepartijen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.