SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen vindt dat linkse partijen niet moeten praten over samenwerking, maar het gewoon moeten doen. Ze reageert hiermee op de poging van GroenLinks-leider Klaver om een akkoord met de PvdA en D66 te sluiten.

GroenLinks wilde samen met de PvdA en D66 optrekken bij de verkiezingen en de kabinetsformatie, maar deze partijen zien niets in zo'n progressief stembusakkoord. In De Volkskrant zegt de PvdA de inhoudelijke verschillen met D66 te groot te vinden. D66 is tegen politieke blokvorming.

GroenLinks werkte wel met SP

Het voorstel van GroenLinks-leider Klaver is opmerkelijk, omdat zijn partij de laatste jaren juist vaker optrok met PvdA en SP. "We spraken vorig jaar af dat we samen op zouden trekken tegen het nog verder verlagen van de winstbelasting van grote bedrijven, wat het kabinet toen van plan was. En volgens mij is dat wel aardig gelukt", vertelt Marijnissen over de eerdere samenwerking.

Nu kijkt Klaver dus niet naar de SP. "Ik heb het in de krant gezien", reageert Marijnissen. "PvdA en GroenLinks hadden al eerder gezegd dat ze elkaar vast zouden houden in de formatie. Maar ik denk gewoon dat heel veel mensen niet zitten te wachten op het geklets erover. Ik heb vanaf dat ik fractieleider ben, gezegd dat we dat gewoon in de praktijk moeten brengen."

Lees ook

Liberalen laten liggen

Marijnissen vindt dat zij dat ook doet. "We hebben ruimschoots laten zien dat wij kunnen samenwerken met PvdA en GroenLinks, zoals met Prinsjesdag."

Maar Marijnissen zegt niet te balen van het feit dat Klaver nu niet de SP kiest. "Dat heeft met de positie van D66 te maken. Volgens mij is het tijd voor een sociale regering. Dus laten we het eens zonder de liberalen proberen." Als voorbeeld geeft ze dat vorige week is besloten dat de sociale huur niet verder omhoog gaat. "Het was niet bepaald D66 die vooraan stond om daarbij te helpen."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.