SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen was verrast toen ze uit de monden van Lodewijk Asscher (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) hoorde dat zij bereid zijn in de toekomst met het kabinet samen te werken. Asscher en Klaver hintten daarop bij hun partijbijeenkomsten.

De twee linkse leiders keken op die bijeenkomsten vooruit naar de mogelijke gevolgen van de Provinciale Statenverkiezingen in 2019. Ze hopen erop dat de coalitie de meerderheid in de Eerste Kamer verliest. Dat biedt kansen om de koers van Rutte III te verleggen en zaken te doen. Klaver en Asscher legden al gelijk een wensenpakket op tafel.

Marijnissen: 'Ik was niet op de hoogte'

Marijnissen was hier niet van op de hoogte. Daarbij vindt zij het vreemd dat Asscher en Klaver vorige maand nog hun steun uitspraken voor een motie van afkeuring in het dividenddebat en nu hinten op toekomstige samenwerking met het kabinet. "Een aantal weken geleden hebben we een tien uur durende debat over dit onderwerp gevoerd, maar daarna is het met dit onderwerp alleen maar erger geworden."

De partijen lijken hiermee gemengde signalen af te geven. Marijnissen: "Het is natuurlijk wel een beetje lastig dat er op het PvdA-congres werd aangegeven dat de samenwerking op links belangrijk is, en er tegelijkertijd ook wordt gehint om een rechts kabinet aan een meerderheid te helpen. Beide dingen samen gaat in elk geval niet, volgens de SP."

Marijnissen verbaasde zich ook over het tijdstip van de uitlatingen van de twee partijleiders met wie ze samen een links blok probeert te vormen. "Ik vind het sowieso belangrijk dat de verkiezingen draaien om het feit dat je mensen een stem geeft. Ik vind het dan ook niet echt oké dat je dan voor die tijd in achterkamertjes gaat wielen en dealen over wat je dan zou willen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.