Een voorleeshoek op YouTube, een online ontmoetingsplaats voor studenten en scholieren en tachtig bossen bloemen weggeven: de coronacrisis zorgt ervoor dat veel mensen iets voor een ander doen.

De coronacrisis haalt in sommige mensen het beste naar boven. Liefdadigheidsacties om anderen te helpen worden door het hele land opgericht. Zo startte Niek van Dijk de Facebookgroep 'Keuzestress eindexamenleerlingen!' om scholieren te helpen bij het maken van hun studiekeuze nu de opleidingsinstellingen gesloten zijn voor bezoekers.

Studiekeuze nog moeilijker dan anders

"Ik ben de Facebookgroep drie dagen terug begonnen en er zijn nu al zo'n 45 leden", vertelt Niek. Hij zit zelf in het laatste jaar van het vwo en twijfelt nog over zijn studiekeuze. Door de coronacrisis zijn alle open dagen afgelast, wat het nog moeilijker dan anders maakt voor eindexamenleerlingen om een goede keuze voor een vervolgopleiding te maken.

"Ik wilde in contact komen met verschillende studenten die er iets over konden vertellen", vertelt Niek. "Toen dacht ik: als ik er wat aan heb, kunnen andere mensen er ook wat aan hebben. En dan help ik graag."

In de Facebookgroep organiseert Niek het contact tussen scholieren en studenten
Bron: EenVandaag
In de Facebookgroep organiseert Niek het contact tussen scholieren en studenten

In de voorleeshoek met juf Annouk

Annouk Thijs is een YouTubekanaal gestart waar ze boeken voorleest. "Voor alle leeftijden", vertelt ze. "Ik lees Annie M.G. Schmidt en Paul van Loon voor, maar ook Hendrik Groen." Zelf is Annouk een studente aan de pabo. "Ik vind voorlezen echt een heel belangrijk onderdeel van het onderwijs. Ik kan me voorstellen dat dat er nog weleens bij in wil schieten in deze hectische tijden, dan is het heel fijn dat je als ouders gewoon een filmpje aan kunt zetten."

Annouk zag ook de liefdadigheid van anderen bij haar initiatief. "Ik had wel wat kinderboeken, maar niet superveel. Dus ik was op zoek naar meer boeken om voor te lezen. Dat liet ik op wat plekken weten en toen kreeg ik echt van alle kanten aanbiedingen van mensen waar ik de kinderboeken kon ophalen."

Annouk leest 'Meester Kikker' voor

'Als dit zo doorgaat, moet ik alles weggooien'

En Annouk heeft het niet van een vreemde om iets voor een ander te willen doen. Haar moeder Ceceline Jacobs is de directeur van bouwmarkt HUBO-XL in het Brabantse dorp Made. Eigenlijk zou hier nu een grote kortingsactie zijn, maar dit vond de bouwmarkt niet gepast gezien de coronacrisis. Ceceline's partner Walther Fens vertelt over het fleurige alternatief dat ze bedacht hebben.

"Bij ons hier in Made zit een kweker van bloemen. Normaal verkoopt hij 70 tot 80 procent aan Rusland, maar daar mogen ze nu niet meer naartoe. Hij zei: 'Als dit zo doorgaat moet ik alles weggooien'", vertelt Walther. "Om hem te helpen hebben wij tachtig bossen bloemen van hem gekocht. Die geven we nu gratis weg aan iedere klant die minimaal 10 euro besteedt."

Ceceline Jacobs en Walther Fens met de bloemen die ze weggeven aan hun klanten (Rechten: Ceceline Jacobs en Walther Fens)
Bron: Rechten: Ceceline Jacobs en Walther Fens
Ceceline Jacobs en Walther Fens met de bloemen die ze weggeven aan hun klanten

'It made my day'

"Er is nu zoveel ellende in de wereld. Het is natuurlijk maar een druppel op een gloeiende plaat, maar zo kunnen wij toch nog een beetje helpen", vertelt Walther. "Bij ons komen vooral wat oudere mensen. Als je ze de bloemen geeft, krijgen ze gelijk een glimlach op hun gezicht."

Lees ook

Klant Anne Heitling vindt het weggeven van de bloemen een geweldig idee. "'It made my day', zal ik maar zeggen! Ik ga ze mooi in de kamer zetten." De HUBO-XL heeft de bloemen pas één dag staan, maar ze zijn nu al bijna helemaal op. "Als ik straks nog tachtig bossen ga halen, dan rijd ik door het dorp heen en iedereen die ik tegenkom krijgt een bos bloemen!", zegt Walther.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.