Dat de overheid AstraZeneca niet meer aan 60-minners wil geven, zorgt bij 60-plussers ook voor ongemak. Deze groep mensen kan niet zomaar kiezen voor een ander vaccin. "Ze zullen moeten wachten, er is geen alternatief."

42 procent van de 60-plussers wil geen prik met AstraZeneca meer. Dat meldt de NOS. En daarmee lijkt de beslissing om dit vaccin niet meer aan jongere mensen te geven ook invloed te hebben op oudere mensen. 55 procent ziet het nog wel zitten.

Grote gevolgen

Als de 60-plussers er daadwerkelijk voor kiezen om de vaccinatie niet te nemen, dan heeft dat grote gevolgen, zegt Jan Fransoo, hoogleraar operations en logistiek management aan de Tilburg University en adviseur van de overheid bij de logistieke kan van de vaccinatiestrategie.

Want er staat namelijk niet binnen een paar dagen of weken een alternatief voor ze klaar. Zo worden alle Pfizer- en Moderna-vaccins meteen na binnenkomst verspreid over de GGD'en, om de gekozen voorrangsgroepen te prikken: "Er komen er per week 500.000 binnen en aan het einde van de week zijn er misschien 10.000 over, die met de volgende levering meteen worden uitgereden."

Veegactie in juli

Op korte termijn Pfizer en Moderna aanbieden als alternatief, zit er dus waarschijnlijk niet. In de vaccinatiestrategie is er volgens Fransoo nog niets over uitgewerkt. Een vrije keuze voor een ander vaccin is dan ook nog ver weg.

"Maar ik kan me voorstellen dat er in juli een veegactie komt, als iedereen aan de beurt is geweest. Dan zijn er ook van alle vaccinaties voldoende." Pas dan komt dus de mogelijkheid een ander vaccin te kiezen.

Lees ook

'It-systemen zijn grootste uitdaging'

60-minners krijgen op dit moment het AstraZeneca-vaccin niet. De overheid besloot hierover een advies van de Gezondheidsraad over te nemen, nadat er een zeldzame vorm van trombose als bijwerking werd vastgesteld. Huisartsen willen echter dat deze groep de keuze moet krijgen om het op eigen risico wel te nemen.

Fransoo wijst erop dat op dit moment de it-systemen dat nog niet aan kunnen. "Dat wordt de grootste uitdaging van die vrije keuze", zegt hij. Op dit moment krijgen mensen een brief dat ze een afspraak kunnen maken. Als ze dat niet doen, dan wordt dat in de praktijk geregistreerd als 'geen interesse in vaccinatie'. Het gevolg is dat je achteraan moet aansluiten.

Lees ook

Niet achteraan in de rij

Bij de vrije keuze voor een vaccin, moet het systeem zo worden ingericht dat je de mogelijkheid kunt afslaan, zonder daarbij je plek in de rij voor een ander vaccin kwijt te raken. "Het zal een aantal weken duren om dat in de systemen van de GGD in te regelen", zegt Fransoo.

In België is er een app waarmee mensen een afspraak voor een vaccin eenvoudig kunnen accepteren of afwijzen. "Dat kunnen we hier ook doen, maar ook in België duurde het ongeveer 3 weken om die app aan de systemen te koppelen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.