Frederike lijdt aan depressies. "Het is een allesomvattende, ongrijpbare pijn." Literatuur én verhalen van anderen helpen haar.

Het verbaast Frederike Kossmann (24) niet dat uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt dat andermans verhalen helend en troostend kunnen werken. Het boek dat haar tijdens moeilijke periodes heeft gesteund is How to make a beast beautiful, een boek van Sara Wilson. Hierin schrijft zij over haar angststoornis. Wilson vertelt over haar persoonlijke ervaring in combinatie met wetenschappelijk onderzoek. "Er zit veel kennis in, en daardoor begrijp ik mezelf dan ook beter."

Lees ook

'Omarm je angsten'

Naast kennis haalt Frederike ook lessen uit het boek. "Het boek leert me dat ik mijn angsten niet weg moet stoppen, maar dat ik het moet omarmen. En dat ik moet accepteren dat ik er even mee moet zitten." Sinds haar twaalfde heeft ze last van depressies en angsten. "In de donkerste jaren hoopte ik elke keer als ik het huis verliet dat ik aangereden zou worden." Het zijn de gedachten van haar depressie. "En die gaan uiteindelijk voorbij, als het beter gaat. Al laten ze een litteken achter, dat blijft. Het gevoel van schuld is onbeschrijflijk."

Frederike leest dus omdat het haar helpt, maar woorden en taal betekenen nog meer voor haar. "Ik schrijf heel graag gedichten. Op die manier kan ik mijn gevoelens het beste uiten." Een van die gedichten draagt ze voor. "Soms wil ik me overgeven. Neem me, neem me mee, met ijzeren armen. Het is te vermoeiend, altijd alles in angst. (...) Jij, de afgrond aan mijn voeten, wacht tot het onbreekbare breekt."

Frederike draagt haar gedicht voor.

Alles goed?

Frederike wil haar lotgenoten ook graag helpen. Ze doet dat door anderen met een depressie te portretteren. Het boek 'Pil' van Mike Boddé, was de inspiratiebron voor haar project allesgoed. De stichting vertelt verhalen van mensen met depressie en maakt het op die manier bespreekbaar. "Er heerst nog steeds een enorm taboe op depressie. Mensen schamen zich, terwijl je juist tijdens een depressie begrip nodig hebt. Op allesgoed.org vertellen mensen openlijk en schaamteloos over hun ervaringen. Zodat we van elkaar kunnen leren."

Op allesgoed.org vertellen mensen openlijk over hun ervaring met depressie
Bron: Allard de Witte
Op allesgoed.org vertellen mensen openlijk over hun ervaring met depressie.

Met het project hoopt ze depressie bespreekbaar te maken. "Het zou helpen als mensen eerlijker en opener tegen elkaar zouden zijn. Op de vraag 'Alles goed?' kan eigenlijk niemand ooit 'ja' zeggen. Dat kan niet. Nooit is álles goed. Toch zeggen we het wel, omdat dat sociaal wenselijk is. Vaak zeg ik zelf dat het relatief goed gaat vandaag."

Tv-reportage: Het praten en lezen over depressies blijkt mensen enorm te kunnen helpen in hun genezingsproces.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.