De wederopbouw van het eiland St. Maarten zal mogelijk jaren in beslag nemen, maar de bevolking zal snel geholpen moeten worden met noodhulp. “Het is belangrijk dat Nederland de regie houdt en niet dezelfde fouten maakt als ten tijde van de orkaan 22 jaar geleden”, zegt de voormalig hoogste baas van het ministerie van Financiën op Sint Maarten Bas Roorda. Toen ging de wederopbouw van het eiland gepaard met corruptie.

Nu - ruim anderhalve week later - wordt pas echt duidelijk hoe groot de schade is. Het Rode Kruis schat dat 9 van de 10 gebouwen op het eiland beschadigd zijn, en een derde daarvan is zelfs compleet verwoest. Ook zijn er nog altijd 200 mensen vermist, onder wie kinderen. Voedsel en water is nog altijd schaars en de eilandbewoners zijn wanhopig. 

De wederopbouw zal maanden zo niet jaren in beslag nemen. Het Rode Kruis heeft vandaag uitgeroepen tot nationale actiedag om zo veel mogelijk geld op te halen. Tot nu toe is al 4,3 miljoen euro binnengekomen op Giro 5125.

'Bevolking moet geholpen worden'

Patrick Marcelino is een van de mensen die zich de afgelopen week keihard heeft ingezet om een hulpactie op te tuigen. In no-time heeft hij tonnen hulpgoederen weten te verzamelen die binnenkort zullen worden verscheept naar het eiland. 

De voormalig hoogste baas van het ministerie van Financiën op Sint Maarten kent het eiland door en door en heeft met de bevolking te doen. Hij hoopt dat de bevolking snel geholpen wordt met noodhulp. “Sint Maarten kan dit financieel niet dragen en de bevolking moet geholpen worden” aldus Roorda. Na de noodhulp start de wederopbouw van het eiland. Oud-militair en oud-directeur-generaal van de Belastingdienst Hans Leijtens leidt vanuit Nederland het wederopbouwteam en Roorda vindt dat het team nu direct aan de slag met de wederopbouw. "Er gaan dingen gebeuren die je misschien niet zo had gewild, waardoor je achteraf met situaties wordt geconfronteerd die je niet meer terug kan draaien. Dat wil je eigenlijk nu al voorkomen. Vandaar dat het op dit moment cruciaal is om regie te nemen, ook over de wederopbouw", aldus Roorda. Toen ging de wederopbouw van het eiland gepaard met corruptie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.